Русија планира разматрати умјешаност САД у терористичке нападе

Танјуг
Foto: Танјуг

МОСКВА - Истражни комитет (ИК) Русије разматраће захтјев за покретање истраге о “умјешаности САД и других западних земаља у организацију, финансирање и извођење терористичких аката усмјерених против Русије”, саопштила је прес служба Комитета.

Како је објављено на сајту Истражног комитета апел су упутили посланици Државне думе Николај Харитонов (Комунистичка партија Руске Федерације), Андреј Красов (Јединствена Русија), Јана Лантратова (Праведна Русија - За истину), као и филозоф Александар Дугин и бивши народни посланик Врховне Раде Украјине Андреј Деркач.

У саопштењу које је послато и тужилаштвима Русије, Немачке, Кипра, САД и Француске, напомиње се да је борба против тероризма и његово финансирање уграђена у низ међународних аката. Међу њима су резолуције Савјета безбједности УН, Европска конвенција о сузбијању тероризма из 1977. године, Међународна конвенција о сузбијању финансирања тероризма из 1999. године итд, преносе Ведомости.

“Упркос општем фокусу на системску борбу против тероризма, број случајева терористичких активности и размјере њихових посљедица показују извјесну укљученост представника појединих страних обавјештајних служби у процес њиховог спровођења”, истиче се у захтеву упућеном Истражном комитету.

Како се напомиње, слиједи пример експлозије Сјеверног тока 26. септембра 2022, а цитати америчких политичара о гасоводу наводе се као вјероватна умјешаност у експлозију. 

“То укључује изјаве америчког предсједника Џозефа Бајдена и заменице државног секретара за политичка питања Викторије Нуланд, који су обећали да ће зауставити Сјеверни ток ако избију непријатељства у Украјини”, пише у документу.

Послије овога, „либерални амерички медији” су експлозију приписали дјеловању украјинских специјалних служби, укључујући и Главну обавјештајну управу (ГУР) Министарства одбране Украјине и Службу безбедности Украјине (СБУ). 

Поред тога, у документу се напомиње да је “ГУР под директном командом Кирила Буданова извео и друге нападе, укључујући бомбардовање аутомобила у којем се налазила Дарија Дугина (ћерка Александра Дугина), експлозија Кримског моста 8. октобра 2022, терористички напад који је резултирао смрћу војног дописника Владлена Татарског, бомбардовање аутомобила писца Захара Прилепина...”

“Спровођење оволиког броја терористичких аката захтјева доступност одређених средстава, укључујући и готовину, како би се избјегло могуће цурење информација”, сматрају учесници апела.

Посланици Думе затражили су од ресора да спроведе истрагу о чињеницама о организовању и финансирању тероризма, приведе правди умјешане у ово финансирање, а затим обавјести јавност о истрази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана