Зеленски затражио од папе подршку за мировни план

ГС
Зеленски затражио од папе подршку за мировни план

Рат у Украјини ушао је у 443. дан. Најтеже борбе у Бахмуту. Руске снаге саопштиле да је ПВО оборила украјински дрон изнад подручја западног Крима. ИАЕА планира да представи споразум Русије и Украјине о заштити нуклеарке Запорожје у СБ УН овог месеца, преноси Ројтерс.

Зеленски затражио од папе подршку за мировни план

Украјински предсједник Владимир Зеленски затражио је данас од папе Фрање да подржи мировни план Кијева, а поглавар Римокатоличке цркве је навео да ће Ватикан помоћи у репатријацији украјинске дјеце.

Зеленски је разговарао са папом 40 минута и поклонио му панцир који је, како је навео, користио један украјински војник, а касније је осликан ликом Богородице.

Из Ватикана је саопштено да су Зеленски и папа разговарали о "хуманитарним потезима".

Извор из Ватикана је рекао да се "хуманитарни потези" односе на спремност Ватикана да помогне у репатријацији украјинске дјеце.

Кијев процјењује да је скоро 19.500 дјеце одведено у Русију или на Крим од фебруара 2022. године, што осуђује као "незаконите депортације".

Зеленски се раније данас састао са италијанским премијером Ђорђом Мелони, која је обећала пуну војну и финансијску подршку Украјини и поновила подршку кандидатури Кијева за чланство у ЕУ.

Ово је прва посјета Зеленског Риму од почетка рата.

Луганск гађан крстарећим ракетама

Украјина је гађала Луганск са двије крстареће ракете "сторм шедоу" британско-француске производње и једном ракетом "АДМ-160 малд" америчке производње, која је била мамац, саопштило је данас представништво Луганске Народне Републике /ЛНР/ у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са украјинским ратним злочинима.

Раније је дописник "Спутњика" јавио да су у петак у Луганску одјекнуле двије експлозије.

Центар је саопштио да је Кијев употријебио двије ракете "гром" украјинске производње. У нападу је повријеђено шесторо деце.

"Према прецизираним информацијама, јуче су током ракетног напада на град Луганск, украјинске оружане снаге употријебиле двије крстареће ракете `сторм шедоу` и једну противваздушну ракету `АДМ-160Б малд`", објавило је представништво ЛНР на "Телеграму"

Зеленски увео санкције против 37 појединаца и више од 200 компанија

Предсједник Украјине Володимир Зеленски потписао је указ о увођењу санкција за више од 200 правних и 37 физичких лица, укључујући авио-компанију "Волга-Дњепар" и њеног шефа Алексеја Исаикина.

Према документу објављеном на сајту Зеленског, међу компанијама које су санкционисане су Багајевски терминал за воду, Евротек-Универзал, ХМС група, Хидромашсервис, ХМС Њефтемаш, Сибњефтемаш, Волга-Днепр Инвест, Волга-Дњепар ерлајнс, Хекагон Бар Цодинг Центер, преносе РИА Новости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана