Русија од Канаде тражи изручење украјинског нацистичког ветерана Хунке

Танјуг
Русија од Канаде тражи изручење украјинског нацистичког ветерана Хунке

ОТАВА - Амбасада Русије у Канади поднијела је захтјев за изручење 98-годишњег украјинског нацистичког ратног ветерана Јарослава Хунке и сада чека одговор канадског Министарства правде, рекао је за ТАСС амбасадор Русије у Отави Олег Степанов.

-Ми смо 19. децембра 2023. поднијели Министарству спољних послова Канаде захтјев руског генералног тужиоца за изручење Јарослава Хунке Русији. У документу се наводи да је он под кривичном истрагом Руског истражног комитета, у вези са радњама предузетим са циљем потпуне елиминације етничке групе, или, укратко, геноцида - рекао је дипломата.

Степанов је рекао да Канада и Русија немају споразум о екстрадицији. Међутим, двије државе су потписале Уговор о међусобној правној помоћи 1997. године.

-То је ствар принципа. У ствари, Хунка је сам признао да је добровољно приступио СС-у и да је стога био умијешан у злочине СС дивизије „Галиција.“ Дакле, овдје живи нациста. Да ли канадско правосуђе планира да га гони, то је питање - додао је амбасадор.

Канадско Министарство правде саопштило је да неће коментарисати да ли је примило захтјев за изручење Хунке, јер се такви документи сматрају повјерљивим до изрицања судске пресуде. Одјељење је саопштило да се екстрадиција из Канаде спроводи у складу са релевантним домаћим законима, међународним уговорима и Канадском повељом о правима и слободама. Такође је наглашено да Русија и Канада никада нису потписале споразум о екстрадицији. Раније је Руски истражни комитет оптужио Хунку у одсуству за геноцид над цивилима на територији Украјине током Другог свјетског рата. Документовану потврду о локацијама размјештања и дејству СС дивизије „Галиција“, гдје је Хунка служио, истражитељи су добили од Централног архива Министарства одбране Русије и Националног архива Руске Федерације. Како подсјећа руска агенција, 22. септембра, током појављивања украјинског предсједника Владимира Зеленског пред канадским парламентом у Отави, публика је аплаудирала позваном госту Јарославу Хунки, 98-годишњем украјинском емигранту који се 1943. добровољно пријавио да служи у нацистичкој 14. СС- Добровољачкој дивизији "Галиција".

Канадска министарка спољних послова Мелани Џоли позвала је на оставку предсједника Доњег дома Ентонија Роту, који је Хунку представио посланицима, хвалећи га као ратног ветерана који се борио „против Руса“ током Другог свјетског рата. Џоли је инцидент назвала "апсолутно неприхватљивим" и "срамотом за Доњи дом и Канађане". Рота је потом поднио оставку, а канадски премијер Џастин Трудо се званично извинио за инцидент.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана