Русија: Оборена два украјинска дрона у близини Москве

ГС/Агенције
Русија: Оборена два украјинска дрона у близини Москве

МОСКВА, КИЈЕВ-Рат у Украјини ушао је у 532. дан. Министарство одбране Русије саопштило је да је рано јутрос оборило два украјинска дрона у близини Москве. Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да се број погинулих у руским нападима на Покровск повећао на девет.

Захарова: Изјаве о безбједносним гаранцијама - празни изговори

Саопштења западних земаља у вези са давањем безбједносних гаранција Украјини су празни и неосновани изговори, истакла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

-Безбједносне гаранције предвиђају ријечи „гаранције“ и „безбједност“ и, генерално, низ одређених карактеристика, али њих овдје нема. Нико не може било шта да каже о томе и стога су то празни и апсолутно неосновани изговори који постају све бројнији - рекла је Захарова за “Спутњик радио”.

Она је скренула пажњу на јучерашњу изјаву портпарола ЕУ Петера Стана да Унија не може да пружи безбједносне гаранције Украјини “јер није војна организација”.

Према ријечима Захарове, ЕУ тренутно није у могућности да гарантује било шта, чак ни унутар самог блока, због политичког и идеолошког ћорсокака.

-Они не могу себи да гарантују било шта, укључујући стабилну испоруку енергетских ресурса, која им је потребна као што је организму потребна крв. Чак ни то не могу себи да гарантују нити могу да приуште истрагу о томе ко је угрозио њихову енергетску безбједност. Постали су вазали једне колонијалне силе - нагласила је Захарова.

Шеф кабинета украјинског предсједника Андреј Јермак изјавио је раније да ће Кијев у наредним седмицама започети консултације о безбједносним гаранцијама са земљама које су потписале релевантну декларацију током Самита НАТО-а у Вилњусу 11. и 12. јула.

Он је у четвртак, 3. августа, објавио почетак консултација са САД, рекавши да ће тај процес створити модел за друге партнере, подсјећа ТАСС.

Група седам (Г7) усвојила је на маргинама Самита НАТО-а у Вилњусу декларацију о дугорочним безбједносним гаранцијама за Украјину.

Собјањин:Руска ПВО оборила два дрона на путу ка Москви

Руска противваздушна одбрана оборила је два борбена дрона која су ишла према Москви, објавио је јутрос градоначелник Сергеј Собјањин.

-Потврђен је покушај два борбена дрона да се пробију у град. Оба је срушила противваздушна одбрана. Један у близини Домодједова (на југу Москве), други близу аутопута према Минску - на западу Москве, написао је Собјањин на Телеграму, не наводећи ко је одговоран за напад.

Огласило се и руско Министарство одбране, које наводи да је "током ноћи осујећен покушај кијевског режима да изведе терористички напад дроновима изнад територије Московске области", преноси ТАСС.

Министарство је саопштило да тај "покушај терористичког напада" није довео до жртава и материјалне штете.

Украјина: Број погинулих у руским нападима на Покровск повећао се на девет

Број погинулих у два руска ракетна напада на град Покровск на истоку Украјине повећао се на девет, повријеђене су 82 особе, а срушени су и апартмани и популарни хотел, изјавио је украјински предјседник Володимир Зеленски.

Зеленски је рекао у ноћном видео обраћању да су завршене спасилачке акције у Покровску који се налази око 75 километара југозападно од Бахмута у источном Доњецку.

Зеленски је истакао да је свима пружена неопходна помоћ и да међу повријеђенима има двоје дјеце, пренио је Ројтерс.

Током руског напада на Покровск у ноћи на уторак двије ракете су погодиле центар града, рекли су свједоци.

Фотографије, које су на друштвеним мрежама поставили званичници, показују да је хотел "Дружба" директно погођен и да је срушено неколико спратова.

Хотел је био један од ријетких који су још радили у области Доњецка, близу линије фронта.

Свједоци су камерману Ројтерса рекли да су у првом нападу погинула два радника хитних служби, а Министарство унутрашњих послова саопштило је да је повријеђено 29 полицајаца и седам спасилаца у другом нападу.

„Рајнметал“ купио старе тенкове „леопард“ из Белгије за Украјину

Њемачки одбрамбени концерн „Рајнметал“ набавио је 50 старих тенкова „леопард 1“ од Белгије, од којих је већина намијењена за пребацивање у Украјину, преноси Ханделсблат.

-Концерн Рајнметал припрема још један контингент борбених тенкова за извоз у Украјину. У ту сврху компанија је набавила 50 тенкова „леопард 1“  од белгијске компаније ОИП Ланд Системс“, пише лист, позивајући се на изворе у њемачком војно-индустријском комплексу.

Од 50 тенкова, концерн намјерава да испоручи 30 Украјини, прецизира се у чланку.

„Рајнметал“ је првобитно намјеравао да их купи од Швајцарске, која је, позивајући се на своју неутралност, одбила да то учини, наводи лист.

Белгијски медији су раније извјештавали о овој трансакцији без навођења купца.

„Леопард 1“ - главни борбени тенк, произведен у Њемачкој 1965-1984, до средине 1980-их био је у служби Бундесвера, као и армија Холандије, Белгије, Норвешке, Данске, Аустралије и Италије.

У јулу је објављено да ће „Рајнметал“ у наредна три мјесеца отворити фабрику у Украјини за производњу и поправку оклопних возила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана