Русија: Оборен украјински дрон који је летио ка Москви

ГС/Агенције
Русија: Оборен украјински дрон који је летио ка Москви

МОСКВА; КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 644 дана. Снаге руске противваздушне одбране обориле су јутрос украјински дрон, који је летно ка Москви, саопштили су градоначеник Сергеј Собјанин и руско Министарство одбране. Фрегата руске Црноморске флоте извела је напад са четири крстареће ракете "Калибар" на украјинску војну инфраструктуру, саопштило је данас руско Министарство одбране.

Столтенберг:НАТО да ради на конкретним корацима за придруживање Украјине

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас да НАТО треба да почне да ради на конкретним корацима како би помогао Украјини да се прикључи тој организацији.

Кулеба:ЕУ до сада испоручила Украјини око 300.000 од обећаних милион граната

Европска унија је Украјини до сада испоручила око 300.000 од обећаних милион артиљеријских граната, изјавио је данас украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба током посјете НАТО самиту у Бриселу.

Обраћајући се новинарима на маргинама састанка, Кулеба је позвао на веће усклађивање одбрамбене индустрије Украјине и НАТО-а како би се осигурало да Кијев добије залихе које су му потребне да порази Русију, која је напала Украјину у фебруару 2022, преноси Ројтерс.

У сједишту НАТО у Бриселу данас се одржава други дан дводневног састанка министара спољних послова земаља чланица.

Кијев:Русија ноћас лансирала 21 беспилотну летјелицу и три ракете на Украјину

Русија је током ноћи лансирала 21 беспилотну летјелицу и три крстареће ракете на Украјину, али су све беспилотне летјелице и двijе ракете уништене прijе него што су погодиле своје циљеве, саопштиле су данас украјинске ваздухопловне снаге.

Трећа ракета није уништена, али није стигла до циља, саопштиле су ваздухопловне снаге не износећи више детаља, преноси Ројтерс.

-Беспилотне летјелице иранске производње Шахед упутиле су се ка западном региону Хмељницки - саопштиле су ваздухопловне снаге.

Циљ није идентификован, али у региону се налази велика ваздушна база.

Ваздухопловство је саопштило да су ракете оборене изнад јужног региона Николајева, док су дронови оборени у седам провинција широм Украјине.

Ројтерс наводи да није могао независно да провјери украјински извештај.

Словачки министар: За Украјину најбоље рјешење проглашење примирја и преговори

Словачки министар спољних послова Јурај Бланар изјавио је да је најбоље рјешење за ситуацију у Украјини проглашење примирја и отпочињање преговора.

-За нас, а увјерен сам да је и за људе на обе стране и за све који су укључени, најбоља ствар што раније примирје, мировни преговори и проналажење рјешења. Умjесто да узалуд губимо животе, боље је преговарати годинама - рекао је Бланар у интервјуу за словачки портал "Хлавне справy", преноси РИА.

Он је јуче навео да за ситуацију у Украјину не постоји војно решене и додао да чињеница да нема напретка у сукобу доводи до замора у свијету.

-Према нашим информацијама, успјеси и губици су минимални, људи гину узалуд, а сукоб се не креће ни напријед ни назад - рекао је шеф словачке дипломатије.

Званичник САД: Путин неће склопити мир у Украјини приjе резултата избора у САД

Руски предсједник Владимир Путин неће склопити мир у Украјини прије објављивања резултата америчких избора заказаних за новембар сљедеће године, саопштио је високи амерички званичник, после састанка министара спољних послова НАТО у Бриселу.

-Очекујем да Путин неће склопити мир или бар не у значајној мјери, прије него што види резултате наших избора - рекао је званичник, који је желио да остане анониман, пренио је Ројтерс.

Он је додао да је алијанса поновила да ће наставити да подржава Украјину, иако зна да је мало вјероватно да ће мировни споразум у наредној години бити постигнут.

Ројтерс наводи да је неименовани амерички званичник изнио ову оцјену усред забринутости да би потенцијална побједа бившег америчког предсједника Доналда Трампа могла да преокрене подршку Запада Кијеву.

Русија: Оборен украјински дрон који је летио ка Москви

Снаге руске противваздушне одбране обориле су јутрос украјински дрон, који је летно ка Москви, саопштили су градоначеник Сергеј Собјанин и руско Министарство одбране.

Како се наводи у саопштењу руског министарства, заустављен је покушај Кијева да изведе терористички напад и дрон са фиксним крилима оборен је изнад градског округа Подолск у Московској области, преносе РИА Новости.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин навео је на Телеграму да је дрон летио ка руској престоници.

Како је додао, позивајући се на прелиминарне податке, нико није повријеђен нити је причињена материјална штета на мјесту где су пале рушевине дрона, додаје Тасс.

Русија: Фрегата крстарећим ракетама гађала украјинску војну инфраструктуру

Фрегата руске Црноморске флоте извела је напад са четири крстареће ракете "Калибар" на украјинску војну инфраструктуру, саопштило је данас руско Министарство одбране.

-Током мисије у Црном мору, посада фрегате Црноморске флоте добила је хитан задатак да у најкраћем могућем року изврши удар крстарећим ракетама Калибар на објекте непријатељске војне инфраструктуре - навело је министарство на Телеграму.

Како је додало, лансирање ракета је било успјешно и означени циљеви су погођени, преноси Тасс.

Министарство је објавило и снимак лансирања ракете, додају РИА Новости.

Ројтерс наводи да није могао да независно потврди те тврдње нити да установи када је дошло до напада.

Украјина се за сада није огласила тим поводом.

Украјинска морнарица саопштила је раније да је руска морнарица држала двије подморнице са укупном опремом до осам ракета "Калибар" на борбеној дужности у Црном мору од уторка увече.

Украјинска морнарица упозорила је да постоји висок ниво пријетње од напада ракетама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана