Русија неће покретати истрагу о паду авиона Пригожина по међународним правилима

Tanjug
Foto: Reuters

БРАЗИЛИЈА - Русија је обавестила бразилске ваздухопловне власти да "у овом тренутку неће према међународним правилима покретати истрагу о паду авиона Ембраер бразилске производње", у којем је погинуо шеф паравојних снага Вагнер групе Јевгениј Пригожин, саопштила је бразилска агенција Ројтерсу.

 Бразилски центар за истраживање и превенцију ваздухопловних несрећа (ЦЕНИПА), у интересу побољшања безбедности у ваздухопловству, саопштио је да ће се придружити истрази коју води Русија ако буде позван и ако се истрага спроведе по међународним правилима.

 Руске ваздухопловне власти нису у обавези да пристану на сарадњу са ЦЕНИПА, али су неки бивши истражитељи саопштили да би то требало урадити, јер америчке и друге западне владе сумњају да Кремљ стоји иза пада авиона Ембраер Легаци 600 23. августа, који има добру безбедносну евиденцију, наводи Ројтерс. Кремљ негира било какву умешаност. Према Међународној организацији за цивилно ваздухопловство Уједињених нација (ИЦАО) са седиштем у Монтреалу, лет из Москве са дестинацијом у Санкт Петербург је био домац́и, тако да не подлеже међународним правилима познатим под својим правним називом „Анекс 13“. 

Пригожин је погинуо 23. августа у паду приватног авиона у Тверској области, недалеко од Москве, два месеца након што су он и његови плаћеници покренули побуну против руских војних команданата у којој су преузели контролу над јужним градом Ростовом на Дону, и напредовали ка Москви пре него што су се вратили у своје базе.

 Његова смрт потврђена је у недељу, када је Истражни комитет Руске Федерације саопштио да је утврђен идентитет свих 10 особа које су погинуле у паду авиона и да њихов идентитет одговара списку путника. У паду авиона, који је летео од Москве ка Санкт Петербургу, погинуло је свих 10 путника и чланова посаде. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана