Русија: Неће бити испаљења “Циркона”

Срна
Русија: Неће бити испаљења “Циркона”

ЈОХАНЕЗБУРГ - Руска војска данас је негирала да планира да изврши пробу свог новог хиперсоничног пројектила “Циркон” током поморских вјежби код обале Јужноафричке Републике.

Кинеска војска, такође учествује у вјежбама у Индијском океану. Руска фрегата “Адмирал Горшков” наоружана хиперсоничним пројектилом “Циркон” стигла је прошле седмице у Кејптаун.

Русија је саопштила да пројектил “Циркон” може да пробије сваки противракетни систем јер лети брзином 11.265 километара на час или око девет пута брже од брзине звука. Има домет већи од 1.000 километара. 

Руски војни званичник Олег Гладки рекао је данас да ће вјежбе бити усмјерене на поморску безбједност, укључујући борбу против гусара те да неће бити испаљења “Циркона”.

- Маневри ће обухватити заједничко реаговање три стране, помоћ угроженом броду, ослобођење од гусара и артиљеријска ватра која неће обухватити испаљење "Циркона" - нагласио је Гладки.

У саопштењу војске Јужноафричке Републике објављеном прошле седмице наводи се да ће у вјежбама учествовати “Адмирал Горшков” и руски танкер ради досипања горива, кинески разарач, фрегата и пловило за подршку те јужноафричка фрегата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана