Русија: НАТО интервенција на СРЈ била је чин грубог кршења међународног права

Танјуг
Русија: НАТО интервенција на СРЈ била је чин грубог кршења међународног права

МОСКВА - Поводом 25. годишњице од НАТО агресије на СР Југославију, министарство спољних послова Руске Федерације је данас подсјетило да је Русија одмах осудила војну агресију сjеверноаталнтске алијансе уз оцјену да је ријеч о грубом кршењу међународног права.

-Како је тадашњи руски премијер Јевгениј Примаков рекао, напад НАТО није био само агресиван ударац некој земљи већ и удар на цијели свјетски поредак који је успостављен после Другог свјетског рата - наводи се у сопштењу објављеном на Телеграм каналу руског МСП.

За 11 недјеља бомбардовања која су почела на данашњи дан 1999. године, НАТО је на СР Југославију испалио 3.000 крстарећих пројектила, бачено је 80.000 тона бомби, укључујући касетне гранате и муницију са осиромашеним уранијумом, подсјећа се у саопштењу руског МСП.

-Према подацима српских власти, током варварских бомбардовања погинуло је око 2,5 хиљада људи, укључујући 89 дјеце. Повријеђено је 12.500 хиљада становника и уништено је 1.500 насеља. Процијењена материјална штета варира од 30 до 100 милијарди долара - наводи руско МСП.

Истиче се да је војна операција САД и НАТО против званичног Београда предузета без одобрења Савета безбједности УН, под изговором заснованом на неоснованим оптужбама да су власти СР Југославије извршиле “етничко чишћење” у српској аутономној покрајни Косово и Метохија, што је наводно изазвало хуманитарну катастрофу у региону.

-Прије 25 година, НАТО авиони су показали свијету шта заправо значи такозвана хуманитарна интервенција, термин који је користило руководство Сједињених Држава и НАТО за ракетне нападе и бомбардовање војних и цивилних циљева Савезне Републике Југославије, чије је руководство, у циљу очувања јединства земље, било принуђено да води оружану борбу против албанских сепаратиста на КиМ - наводи се у саопштењу министарства спољних послова Руске Федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана