Русија је одбацила споразум са Украјином о Азовском мору

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА- Предсједник Русије Владимир Путин потписао је данас закон о отказивању споразума са Украјином о сарадњи у коришћењу Азовског мора и Керчког мореуза, објављено је на званичном интернет порталу правних информација.

Путин је поднио Државној думи нацрт закона о отказивању споразума потписаног у Керчу 24. децембра 2003. између Русије и Украјине о сарадњи у коришћењу Азовског мора и Керчког мореуза 24. маја, наводи се у саопштењу, преноси Риа новости.

Руска Федерација и Украјина су 2003. године потписале споразум о сарадњи у коришћењу Азовског мора и Керчког мореуза, у којем није било ријечи о државној граници.

Претпостављало се да ће, ако буде потребно, земље закључити посебан споразум којим би се фиксирало разграничење водног подручја државном границом. Након ослобађања низа територија ДНР, Запорошке и Херсонске области током руске специјалне војне операције,

 Украјина је заправо изгубила приступ Азовском мору, подсјећа руска агенција.

 У мају 2022. године украјинске власти су најавиле привремено затварање четири морске луке на Црном и Азовском мору - Мариупољ, Бердјанск, Херсон и Скадовск, због немогућности пружања бродских услуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана