Русија испалила 15 крстарећих ракета на Кијев, Вагнер почео да добија муницију

ГС/Агенције
Русија испалила 15 крстарећих ракета на Кијев, Вагнер почео да добија муницију

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 439. дан. Жестоке борбе воде се у Бахмуту. Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш оценио је да у овом тренутку не види никакву могућност за мировне преговоре Русије и Украјине, додајући да су обје стране уверене да могу да побиједе.Предсjедник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да се у Украјини развија фундаментално нови концепт безбjедности.Шеф руске паравојне групе Вагнер Јевгениј Пригожин рекао је да су, према прелиминарним подацима, његове трупе почеле да добијају муницију која им је била потребна.

Русија испалила 15 крстарећих ракета на Кијев

Русија је ноћас испалила око 15 крстарећих ракета на Кијев, што је други напад у два дана на главни град Украјине, а противваздушне јединице украјинске војске обориле су све пројектиле, саопштили су украјински званичници.

-Као и на првој линији фронта, планови агресора су пропали - навео је на Телеграму шеф кијевске војне администрације Серхиј Попоко, пренео је Ројтерс.

Данашњи напади дошли су дан након што је Русија послала највећу групу дронова у обновљеним ваздушним ударима који су почели прије 10 дана, након затишја од почетка марта.

Вершињин: Састанак о споразуму о житу од 10. до 11. маја у Истанбулу

Састанак на високом нивоу о споразуму о житу биће одржан у Истанбулу од 10. до 11. маја, изјавио је данас замјеник руског министра спољних послова Сергеј Вершињин.

-Да, сутра и прекосутра имамо састанак на високом нивоу у четвоространом формату у Истанбулу - рекао је он новинарима, пренијеле су РИА Новости.

Москва је раније саопштила да неће продужити споразум послије 18. маја, када истиче, осим ако се не отклоне препреке за руски извоз житарица и ђубрива, пренео је Ројтерс.

Фон дер Лајенова стигла у Кијев

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен допутовала је у Кијев гдје ће се састати украјинским предсједником Владимиром Зеленским.

-Добро је вратити се у Кијев - написала је Фон дер Лајенова у поруци објављеном на “Твитеру”.
У ранијем саопштењу из Европске комисије наведено је да ће посјета Фон дер Лајенове бити усмјерена на све димензије односа Брисела са Украјином.

Вашингтон пост: Британија се спрема да пошаље Украјини оружје дугог домета

Велика Британија, која се поносила тиме што је испред својих западних савезника у слању нових система наоружања у Украјину, сада изгледа спремна да Кијеву пошаље ракете дугог домета, што је администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена дуго одбијала.

У извјештају Међународног фонда за Украјину од 2. маја, предвођеног Британијом, Министарство одбране Велике Британије затражило је процјену експерата о обезбјеђивању ударних способности оружја са дометом до 300 километара.

У обавјештењу је тражено да се одговори у року од три дана, пренео је "Вашингтон пост".

Засад није донијета коначна одлука, према ријечима британског званичника који је одбио да потврди тип, временски оквир и количину оружја која је под разматрањем.

"Вашингтон пост" додаје да је обавјештење значајан корак ка британском снабдијевању таквим наоружањем.

Украјина је дуго тражила од западних земаља оружје далеког домета, оцијенивши да такво оружје може да промени ток рата јер ће омогућити украјинској војсци да гађа руске командне центре, ланце снабдијевања, складишта муниције и горива, дубоко на територији Крима, као и на територијама на истоку Украјине које држе Руси.

Забринутост да би Украјина могла да испаљује пројектиле ка метама у Русији главни је разлог што су САД неколико пута одбиле молбе Кијева да им се испоручи далекометно оружје.

Зеленски: Украјина развија нови концепт безбjедности

Предсjедник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да се у Украјини развија фундаментално нови концепт безбjедности.

-Још један безбjедносни састанак, који сам одржао данас, тиче се развоја фундаменталног новог безбjедносног концепта за Украјину. Даћемо свеобухватне одговоре на сва питања безбjедности земље. На законодавном нивоу, на нивоу владиних одлука и конкретно у пракси - рекао је Зеленски у видео поруци објављеној на његовом „Tелеграм“ каналу.

Он је напоменуо да ће нове безбjедносне реформе утицати на рад школа, привреде и инфраструктуре.

САД ће данас објавити нови војни пакет помоћи Украјини од 1,2 милијарде долара

Сједињене Америчке Државе планирају да данас објаве нови пакет помоћи Украјини вриједан 1,2 милијарде долара, који ће укључивати противваздушне системе, муницију и новац за обуку војника, рекао је неименовани званичник САД.

Украјна ће добити муницију за хаубице "ховицер", муницију за обарање дронова и новац за сателитски надзор, као и обуку војске, додао је званичник, пренео је Ројтерс.

Пакет ће бити плаћен из Америчке иницијативе за помоћ Украјини (УСАИ), која омогућава администрацији предсjедника САД Џозефа Бајдена да купује оружје, умjесто да троши сопствене залихе.

Војна помоћ долази након што Конгрес и Бијела кућа расправљају о начинима да се избjегне неплаћање државног дуга, а многи републиканци захтевају оштро смањење домаће потрошње у замјену за подизање лимита дуга.

Чланови демократа и републиканца инсистирају да треба наставити помоћ Украјини, укључујући и предсједавајућег Представничког дома Конгреса Кевина Мекартија, као и лидера републиканаца у Сенату Мича Меконела.

Гутереш: У овом тренутку мировни преговори Русије и Украјине нису могући

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш оценио је да у овом тренутку не види никакву могућност за мировне преговоре Русије и Украјине, додајући да су обје стране уверене да могу да побиједе.

-Ово је била руска инвазија против међународног права, против Повеље Уједињених нација, али не видим да је Русија у овом тренутку вољну да се повуче са територија које је заузела и мислим да се Украјина нада да ће их поново преузети. Оно што ми радимо, у мјери у којој је то могуће, је дијалог са обје стране како бисмо ријешили конкретне проблеме - рекао је Гутереш у интервјуу за Ел Паис.

Изразио је наду да ће у будућности бити мировних преговора, али је додао да су у овом тренутку и руска и украјинска страна потпуно укључене у рат, подсјећајући да се говорило о руској офанзиви зимус и да се за прољеће најављује украјинска контарофанзива.

На питање да ли су испоруке оружја Украјини у складу са правом на легитимну одбрану, Гутереш је рекао да јасно да су обје стране покушале да набаве оружје и додао да се то дешава у ратовима.

-Циљ је да се омогући, не одмах, али касније, мир који је праведан, у складу са међународним правом и Повељом Уједињених нација. Али још смо далеко од тога - сматра Гутереш.

Пригожин каже да његова група Вагнер у Бахмуту ускоро треба да добије муницију

Шеф руске паравојне групе Вагнер Јевгениј Пригожин рекао је да су, према прелиминарним подацима, његове трупе почеле да добијају муницију која им је била потребна.

Пригожин је о томе говорио док је извјештавао о тешким борбама у граду Бахмуту на истоку Украјине, пренио је Ројтерс.

-Данас су наше групе напредовале максимално 130 метара - рекао је Вагнер у аудио поруци објављеној на друштвеним мрежама.

Нагласио је да су "у току жестоке борбе, али да групе настављају да напредују".

Истиче како је чуо да је групи Вагнер почела да стиже муниција.

-Међутим, то још нисмо видјели у пракси - рекао је он.

Оснивач руских паравојних снага Вагнер раније је саопштио да је његовим борцима обећано оружје за наставак даљих акција у Украјини, не прецизирајући да ли то значи да одустаје од најављеног повлачења из Бахмута 10. маја.

 

            

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана