Русија и Украјина размијениле ратне заробљенике

ГС
Русија и Украјина размијениле ратне заробљенике

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 679. дан.

Борел са Сикорским: Договорили смо се о јачању војне подршке Украјини

Шеф европске дипломатије Јозеп Борел саопштио је вечерас да се договорио са пољским министром спољних послова Радославом Сикорским да је потребно појачати војну подршку Украјини.

-Договорили смо се око потребе да појачамо нашу војну подршку Украјини, укључујући ракете дугог домета и противваздушне ракетаме - навео је Борел на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Он је додао да је имао добар разговор са Сикорским и да њих двојица дијеле све већу забринутост због тога што Русија јача ваздушне нападе на, како је навео, цивилну инфраструктуру Украјине.

Борел је истакао да је са Сикорским разговарао и о начинима за појачање мјера за заобилажење санкција, имајући у виду да би, сматра Борел, значајан пораст извоза европских држава у треће земље могао да доведе до поновног извоза у Русију.

Стејт департмент: САД не траже да Украјина промјени стратегију,циљ остаје побједа

Извјештаји да САД желе да Украјина промијени стратегију, у којој је циљ потпуна побједа у рату с Русијом, нису тачни, рекао је потпарол Стејт департмента Метју Милер.

Амерички Политико претходно је цитирао неименованог званичника у администрацији предсједника Џозефа Бајдена, који је открио да САД и Европска унија наводно мијењају циљ за крај рата у Украјини - од побједе Украјине над Русијом, до побољшања позиције Кијева због евентуалних преговора с Москвом о окончању сукоба.

-Не, није тачно - рекао је Милер као одговор на питање да ли САД желе да Украјина промијени стратегију, пренио је Ројтерс.

Русија и Украјина размијениле ратне заробљенике уз посредништво УАЕ

Руско министарство одбране саопштило је данас да је 248 руских ратних заробљеника враћено у Русију из Украјине као резултат "сложених" преговора у којима су посредовали Уједињени Арапски Емирати (УАЕ).

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да је више од 200 украјинских ратних затвореника враћено из Русије, наводи Ројтерс.

Ове двије земље, које су у рату близу двије године, и раније су размјењивале ратне заробљенике.

Руска противваздушна одбрана оборила  неколико пројектила

Руска противваздушна одбрана оборила је данас неколико пројектила који су се приближавали Белгороду, саопштио је гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков.

Он је на свом Телеграм каналу навео да нема информација о посљедицама напада.

Гладков је нешто касније написао да је у том граду у близини границе са Украјином покренут аларм за упозорење на ракете, преносе РИА Новости.

Агенција наводи да се на мети украјинских снага нашло и село Солоти у Белгородској области.

У јучерашњем гранатирању Белгорода са украјинске територије једна особа је погинула, а 11 их је рањено, док је у гранатирању 30. децембра страдало 25 особа, међу којима петоро дјеце, док је више стотина људи рањено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана