Саљдо: У украјинском гранатирању области Херсон два цивила погинула

ГС/Агенције
Саљдо: У украјинском гранатирању области Херсон два цивила погинула

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 661 дана. Украјина је дроновима напала Дмитријевски и Железногорски округ у Курској области, а у нападима нема повријеђених, изјавио је губернатор Курске области Роман Старовојт. Украјинска ПВО оборила је све дронове "шахед" којима је Русија ноћас напала Кијев, саопштиле су градске власти.

Аустрија подржала санкције Русији пошто је Украјина уклонила Рајфајзен са црне листе

Аустрија је дала одобрење за 12. пакет санкција Европске уније Русији након што је Украјина уклонила Рајфајзен банк интернешенал са црне листе, наведено је на сајту украјинске владе, а то је данас потврдио и дипломата ЕУ.

Аустрија је настојала да уклони банку са украјинске листе назване "међународни спонзори рата", пренио је Ројтерс.

Црна листа нема правне консеквенце, али је симболично важна, јер појачава притисак јавности на Рајфазен банку да одустане од пословања у Русији, што је аустријска банка саопштила да је спремна да уради, али касније.

-Статус је суспендован током периода билатералних консултација које укључују представнике Европске комисије - наводи се на сајту украјинске владе о статусу Рајфајзен банке.

Аустрија је же  ела да се Рајфајзен банка уклони са црне листе, а да заузврат подржи најновији пакета санкција ЕУ против Русије, наводи Ројтерс.       

Захарова: Нове санкције Европске уније против Русије нанијеће више штете самој ЕУ

Нови пакет санкција ЕУ против Русије, као и сви претходни, нанијеће више штете самој Европској унији, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући недавни самит ЕУ.

-То иде до апсурда, када се неким бескрупулозним манипулацијама, када за столом нису присутни поједини шефови држава и влада, доносе неке правно упитне и очигледно исполитизоване одлуке, а то су - на почетку предприступни преговори са Украјином и Молдавијом, који не само да не испуњавају елементарне критеријуме ЕУ већ су директно у супротности са њима, као и још један пакет једностраних рестриктивних мјера према Русији, који ће, као и сви претходни, нанијети већу штету самој Европској унији - истакла је Захарова, пренио је ТАСС.

Према њеним ријечима, ово диктаторско понашање Брисела у свој својој величини открива да је државама чланицама ускраћено демократско право на издвојено мишљење и заштиту сопствених интереса.            

Поред тога, она је истакла да ће високу цијену за конфронтациону политику ЕУ и посљедице њених опортунистичких одлука у вези са Украјином и Молдавијом морати да плати становништво европских земаља.

Захарова је додала да изгледа сасвим природно да у том контексту "најодговорнији политичари у европским земљама све чешће дају приоритет националним интересима у односу на неке мантре европске солидарности, које су ван додира са стварним потребама".

Она је истакла да под притиском погрешних корака САД, Европска унија "наставља да брзо губи и политичку и економску тежину широм свијета".

-Ресурси ЕУ, толико потребни за њен домаћи раст, нису усмјерени на рјешавање вишеструких проблема и утврђивање сопственог мјеста у новонасталом мултиполарном свјетском поретку, већ служењу интересима САД, укључујући и богаћењу војно-индустријског комплекса САД - нагласила је Захарова.

Белгија шаље нови пакет помоћи Украјини

Белгијска савезна влада дала је зелено свјетло за деветнаести пакет обрамбене помоћи Украјини, који укључује комплете за балистичку заштиту и велики број генератора, саопштила је данас министарка одбране Лудивине Дедондер.

-Нови пакет помоћи који укључује панцирне прслуке намијењене за заштиту  украјинског становништва и војника, заједно с генераторима, стићи ће на изричит захтјев Украјине - рекла је Дедондер, преноси агенција Белга.

Вијеће министара дало је сагласност и на "међуресорну одредбу" за Украјину, што значи да је у 2024. издвојено 514,2 милиона евра за наставак подршке Украјини, што ће бити исплаћено у двије транше.

Неколико украјинских званичника посјетило је недавно Белгију која преузима предсједавање Унијом у јануару.

У октобру је украјински предсједник Володимир Зеленски изненада посетио Брисел, подсећа белгијска агенција.

Саљдо: У украјинском гранатирању области Херсон два цивила погинуло

Оружане снаге Украјине гранатирале су мјесто за испоруку хуманитарне помоћи у Новој Мајачки у области Херсон, убивши два цивила, објавио је руски гувернер те области Владимир Саљдо на свом Телеграм каналу.

Салдо тврди да су украјинске снаге после јучерашњег неуспјелог покушаја масовног ракетног напада, данас испалили ракете на Нову Мајачку користећи артиљеријски ракетни систем високе покретљивости ХИМАРИС, преноси РИА.

- Већину пројектила оборила је ПВО, а један Хајмер је стигао до земље и експлодирао током испоруке хуманитарне помоћи. Два цивила су погинула, два су рањена, као и војна лица која су помагала при истовару - написао је Салдо напомињући да је жртвама пружена неопходна медицинска нега и да се на терену налазе службе Хитне помоћи.

Украјинска војска у протекла 24 сата извеле су 83 артиљеријска удара на 13 насеља на лијевој обали реке Дњепар у Херсонској области, која се налази под контролом руских снага, преноси РИА.

У украјинским нападима на Херсонску област у четвртак, страдао је један цивил.

Тога дана, украјинска војска извела је 58 артиљеријских напада током дана, и још 46 током ноћи.

Руски ПВО системи одбили масовни напад дронова на Крим

Руски противваздухопловни системи одбили су покушај масовног напада украјинских беспилотних летјелица на Крим, сви дронови су оборени, саопштило је у суботу Министарство одбране Русије.

Из руског војног ресора је у петак увече саопштено да су руски ПВО системи уништили 26 украјинских беспилотних летјелица изнд Крима. Током ноћи изнад полуострва је уништено још шест дронова.

„Средствима противваздухопловне одбране и радио-електронске борбе одбијен је масовни напад кијевског режима беспилотним летелицама на објекте на територији Кримског полуострва. Све беспилотне летелице су уништене“, наведено је у саопштењу.

Најважније с брифинга Министарства одбране Русије

- Руска авијација је у рејону града Орехово у Запорошкој области уништила украјински хеликоптер Ми-8.

- Украјинска војска је у правцу Доњецка изгубила 290 војника, одбијена су четири напада противника. Уништен је тенк, два оклопна возила, четири аутомобила, две хаубице МСТА-Б, хаубица Д-30, као и две самоходне хаубице „гвоздика“.

- У правцу Купјанска је одбијено пет напада украјинске војске, Кијев је изгубио 35 војника, уништена су четири оклопна возила, три пикапа и хаубица Д-30.

- Украјинска војска је за 24 сата изгубила око 100 војника у правцу Красног Лимана, уништено је пет оклопних возила, четири аутомобила, као и хаубица Д-20.

- Одбијена су два напада украјинске војске у правцу Запорожја гдје је украјинска војска изгубила око 50 војника.

- У правцу Херсона украјинска војска је изгубила око 65 војника, уништено је складиште с муницијом.

Ваздушна опасност у неколико области Украјине

Ваздушна опасност објављена је у Полтавској, Черкаској и Кировградској области Украјине, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.

Украјинска артиљерија извела 83 напада на Херсонску област

Украјинска армија је током протеклог дана извела 83 артиљеријска напада на леву обалу Херсонске области, под артиљеријском ватром се нашло 13 насеља, саопштио је новинарима извор упознат са ситуацијом.

На удару артиљерије нашла су се насеља Аљошки, Раденск, Корсунка, Стараја Збрујевка, Гола Пристањ, Крадашинка, Масловка.

Украјинске снаге дроновима напале Курску област Русије

Украјинске беспилотне летелице напале су Дмитријевски и Железногорски рејон Курске области, саопштио је губернатор те области Роман Старовојт.

Према његовим ријечима, у нападу није било жртава.

Он је додао да су у селу Крупец у Дмитријевском рејону забиљежена три напада, а према прелиминарним информацијама, оштећене су ограде, прозори и кровови на осам кућа. 

Напад је изведен и на подручје железничке станице у граду Дмитријеву, оштећена је компресорска станица.

Регионалне власти: Украјина дроновима напала Курску област, нема повријеђених

Украјина је дроновима напала Дмитријевски и Железногорски округ у Курској области, а у нападима нема повријеђених, изјавио је губернатор Курске области Роман Старовојт.

Према прелиминарним информацијама, оштећене су ограде, прозори и кровови на осам кућа, преноси Интерфакс.

Напад је извршен и у зони жељезничке станице у граду Дмитријев, а оштећена је компресорска станица.

У Железногорском округу оштећен је далековод.

Курска област се налази на западу Русије, на граници са Украјином.

Од када је у фебруару прошле године напал< Украјину, Русија готово свакодневно саопштава о нападима украјинских дронова на пограничне области, Крим и Москву.

Ваздухопловство: Оборено 30 од 31 дрона којима је Русија напала Украјину

Украјинска ПВО оборила је 30 од 31 дрона типа "шахед" којима је Русија ноћас напала Украјину, саопштило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине.

Дронови су уништени изнад Дњепропетровске, Кијевске, Виничке, Черниговске, Сумске, Полтавске, Черкашке, Херсонске, Запорошке, Николајевске и Хмељничке области, преноси Униан.

У низу области Украјине ноћас је на снази била ваздушна опасност, а експлозије су се чуле у више области и у предграђима Кијева.

Градске власти у Кијеву саопштиле су претходно да су уништени сви руски дронови који су летјели ка главном граду Украјине.

Градске власти: Оборени сви дронови које је Русија лансирала на Кијев

Украјинска ПВО оборила је све дронове "шахед" којима је Русија ноћас напала Кијев, саопштиле су градске власти.

Градоначелник Виталиј Кличко изјавио је да су на мети били дијелови града близу центра, преноси Униан.

Начелник градске управе Серхиј Попко навео је да је напад дроновима на Кијев изведен у више таласа и из различитих праваца.

Попко је навео да у граду нико није повријеђен од дијелова оборених дронова, преноси Украјинска правда.

Према његовим ијречима, ово је шести ваздушни напад на Кијев од почетка мјесеца.

Попко је, због интензивирања руских напада на главни град Украјине, затражио од грађана да не игноришу упозорења и да се придржавају правила за безбједност.

У низу области у Украјини ноћас је била на снази ваздушна опасност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана