Русија и Кина спремају одговор Израелу и САД?

РТ Балкан
Русија и Кина спремају одговор Израелу и САД?

Глобална већина је свјесна да Израел настоји да изазове апокалиптични рат у Западној Азији, уз пуну војну подршку САД, пише бразилски аналитичар Пепе Ескобар за сајт "Крејдл".

Вршилац дужности иранског министра иностраних послова Али Багери Кани недавно је примјетио да Техеран покушава да спријечи "сан" израелског режима о покретању свеопштег регионалног рата.

Али, никада не треба прекидати непријатеља када греши, тврдио је древни кинески стратег Сун Цу, писац "Умијећа ратовања". САД и чланице Г7 сада настоје да постигну привид споразума о прекиду ватре између Хамаса и Израела, а циљ овог "споразума" је да спријечи војну одмазду Ирана и Осовине отпора.

Представник Хамаса у Либану Ахмед Абдел Хади је изјавио да Хамас неће учествовати на преговорима који су заказани за четвртак. Односно, Хамас неће учествовати у преговорима који пружају покриће за екстремистичку владу Нетанјахуа.

У питању је "игра чекања", која узнемирава Израел. Колективни запад моли Иран да не реагује и не нуди ништа заузврат. Европски вазали Вашингтона – Велика Британија, Француска и Њемачка – позивају Иран и његове савезнике да се уздрже од напада који би ескалирали регионалне напетости.

Иранска дипломатија је одговорила европским вазалима, наглашавајући "признато право" Ирана да брани национални суверенитет и одврати Израел, који је прави извор тероризма у Западној Азији.

Ствари измичу западној логици: да је Вашингтон прошле године присилио Израел на прекид ватре у Гази, ризик од апокалиптичног рата, који би потресао Западну Азију, био би избјегнут. Умјесто тога, САД су одобриле Тел Авиву додатни пакет оружја, вриједан 20 милијарди долара, што показује колико су Американци посвећени обезбјеђивању трајног прекида ватре.

Усклађено дјеловање Ирана, Русије и Кине

Израелске провокације, посебно убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану, биле су директна увреда за три главне чланице БРИКС-а: Иран, Русију и Кину.

Одговор Израелу подразумијева усклађено дјеловање тројке, које произилази из њихових испреплетених свеобухватних стратешких партнерстава.

У понедјељак, кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарао је телефоном са иранским вршиоцем дужности министра иностраних послова Алијем Багеријем Канијем, током којег је подржао напоре Техерана да обезбиједи регионални мир и стабилност.

То показује да Кина подржава Иран, посебно ако се има у виду да је убиство Ханијеа у Пекингу виђено као шамар његовим значајним дипломатским напорима, јер се ово убиство догодило само неколико дана након што је шеф Хамаса, заједно са другим палестинским политичким представницима, потписао Пекиншку декларацију.

Што се тиче одговора Осовине отпора Израелу, Русија је у то дубоко укључена. Недавно је низ руских авиона слетио у Иран, носећи офанзивни и одбрамбени војни хардвер, укључујући систем "Мурманск-БН", који мијења правила игре, јер може да омета све врсте радио сигнала, ГПС-а, комуникација, сателита и електронских система, у кругу од 5.000 километара.

Ово је ноћна мора за Израел и његове НАТО савезнике. Систем за електронско ратовање "Мурманск-БН" може буквално да спржи цијелу израелску мрежу, која је удаљена само 2.000 километара, циљајући војне базе и електричну мрежу. Ирански генерал-мајор Багери је недавно изјавио: "Поздрављамо сарадњу Ирана, Русије и Кине. Тако се цивилизацијске државе удружују како би се бориле против западног вјечног рата."

Ескалација сада пријети широм свијета. У Украјини, Израелу, Сирији, Ираку и Јемену. Преговори о прекиду ватре су немогући, све док су Газа и суверене државе, попут Сирије, Ирака и Јемена, изложене нападима.

Иран, у консултацији са стратешким партнерима Русијом и Кином, покушава да пронађе трећи пут. Пројекат "Израел" практично гаси сопствену економију како би заштитио ционистичку државу од одговора Ирана и "Осовине отпора".

Техеран се одлучио на игру чекања, присиљавајући све вријеме израелске насељенике да се гуше у подземним бункерима, преноси РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана