Русија и даље навећи снабдјевач Њемачке каменим угљем

Танјуг
Русија и даље навећи снабдјевач Њемачке каменим угљем

БЕРЛИН - Њемачка је 2022. године увезла 44,4 милиона тона каменог угља, односно 8 одсто више него претходне године, саопштила је Њемачка асоцијација увозника угља (ВДКИ), пренио је РТЛ.

Упркос догађајима у Украјини и санкцијама, Њемачка је увезла 13 милиона тона угља из Русије, тако да је према подацима ВДКИ Русија остала највећи њемачки снабдјевач угља.

Истовремено, у односу на претходну годину, овај показатељ је смањен за 37%.

Увоз руског угља у ЕУ забрањен је од августа због рата у Украјини.

Укупно, Њемачка је увезла 44,4 милиона тона угља, при чему је највећи пораст био из Јужне Африке (пораст од 278% у односу на исти период 2021 године на 3,9 милиона тона) и Колумбије (пораст од 210% на 7,2 милиона тона).

Према ВДКИ, други највећи добављач су Сједињене Америчке Државе које су у Њемачку извезле 9,4 милиона тона угља, што је 32 одсто више него 2021, а затим слиједе Колумбија и Аустралија.

Због енергетске кризе која је настала услијед недостатка гаса из Русије, Њемачка користи више угља за производњу електричне енергије.

Будући да сагоревање угља производи више угљен-диоксида штетног за климу него природни гас, савезна влада настоји да обезбједи алтернативно снабдјевање гасом и смањи употребу угља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана