Русија: Елиминисано 17 украјинских беспилотних летјелица изнад Црног мора и Крима

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 622. дан.

Руска војска спријечила је пет покушаја напада украјинских снага да се искрцају на лијевој обали Дњепра. Уништено је складиште за украјинске беспилотне чамце, као и авионску муницију, пресретнуте су две ракете „хајмарс" и 23 дрона.

Холандија шаље у Румунију пет авиона Ф-16 за обуку украјинских војника

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:

- Оружане снаге Русије су на купјанском правцу уништиле пет групација људства, Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 160 војника;

- Руске снаге су током претходног дана одбиле седам напада украјинске војске на доњецком правцу;

- Оружане снаге Русије уништиле су људство и технику три бригаде 

- Оружаних снага Украјине на запорошком правцу;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 245 војника на доњецком правцу;

- Оружане снаге Русије уништиле су концентрисање људства и технике две бригаде Оружаних снага Украјине на подручју Угљедара и Старомајорског у ДНР;

- ПВО Русије оборила је два украјинска авиона у Харковској области и ДНР;

- ПВО Русије пресрела је две ракете испаљене из вишецевног ракетног система „хајмарс" и 33 дрона Оружаних снага Украјине;

- Руске снаге су током претходног дана одбиле напад украјинске војске на подручју Червоне Диброве у ЛНР, противник је изгубио готово 170 војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су људство и технику украјинске војске у 105 области,

Од почетка специјалне операције уништено је више од 8,7 хиљада дронова Оружаних снага Украјине.

Руска авијација извела нападе на привремене пунктове и упоришта Оружаних снага Украјине на купјанском правцу

Авијација руске групе „Запад" извела је нападе на привремене пунктове и упоришта Оружаних снага Украјине на купјанском правцу у Харковској области, саопштио је начелник прес центра групе Сергеј Зибински.

Он је додао да су руске снаге одбиле три напада и три контранапада јуришних група 30. и 54. механозоване бригаде украјинске војске.

Према његовим ријечима, током контрабатеријске борбе артиљерија је уништила две минобацачке посаде у областима Загорујковке и Кисловке. Непријатељ је изгубио више од једне чете у људству, два борбена возила пешадије БМП-1 и две беспилотне летелице.

У Кривом Рогу у Дњепропетровској области Украјине данас су два пута одјекнуле експлозије након упозорења о ваздушном нападу, преноси агенција „РБК Украјина".

Погинуо помоћник главнокомандујућег украјинске војске, објављени детаљи.

 

У Одеској и Харковској области Украјине објављена је узбуна за ваздушну опасност.

Украјинска војска је у претходна 24 сата испалила више од 60 граната на четири дијела Белгородске области, рекао је губернатор области Вјачеслав Гладков.

Приведен мушкарац који се сумњичи да је предавао податке украјинским обавјештајцима

Федерална служба безбједности Русије саопштила је да је у ДНР приведен мушкарац који се сумњичи да је предавао податке украјинским обавјештајним службама.

Како се наводи у саопштењу ФСВ, он је одржавао контакт са украјинским специјалним службама користећи тајне маркере и затворене заједнице у инстант месинџерима и друштвеним мрежама.

Осим тога, притвореник је покушао да ступи у војну службу по уговору у добровољачким јединицама у нади да ће добити информације које укључују државну тајну.

Јединице групе снага „Дњепар" уништиле осматрачницу и складиште муниције Оружаних снага Украјине

Јединице групе снага „Дњепар" уништиле су у протекла 24 сата осматрачницу и складиште муниције Оружаних снага Украјине код острва Алексејевски, саопштио је представник оперативних служби Херсонске области.

У борбама су такође уништена два украјинска чамца и самоходна хаубица 2С1 „гвоздика" са муницијом.

Послуга вишецјевног ракетног система БМ-21 „град" Централног војног округа погодила је подручја концентрисања људства и технике Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.

Запад мијења однос према Зеленском

Запад мијења однос према украјинском председнику Владимиру Зеленском, пише британски „Телеграф".

„Поглед Запада помјерио се на Блиски исток, на жалост Зеленског, управо у моменту када се завршава контраофанзива украјинских снага с обзиром да ће јесење кише онемогућити кретање војске", наводи се у чланку.

У чланку се наводи да је ризик од замора од сукоба у Украјини међу замљама НАТО-а увек постојао, без обзира на обећања о томе да ће подржавати Украјину онолико колико буде потребно.

Поред тога, републиканци који у Америци дају највећи допринос војним напорима Украјине са скепсом се односе према тим обавезама.

„Без стабилних испорука оружја Украјина ће се суочити са опасношћу следећег пролећа. Украјинској војсци су сада потребни модернији системи ПВО", наводе аутори који истичу да Украјину, због хаоса на Блиском истоку, почињу да заборављају.

Јуришна група Ваздушно-десантних снага Ивановске гарде уништила технику на упоришту Оружаних снага Украјине код Артјомовска

Јуришна група Ваздушно-десантних снага Ивановске гарде уништила је технику на упоришту Оружаних снага Украјине код Артјомовска. Упориште је заузето, а одбијен је и контранапад, саопштило је руско Министарство одбране.

У борби је уништено једно украјинско борбено возило пјешадије и лаки тенк западне производње.

У Севастопољу су активирани ПВО системи, изнад Црног мора оборено је пет дронова, саопштио је губернатог града Михаил 
Развожајев на свом Телеграму.

Он је додао да су остаци једног од оборених дронова пали на кров приватне куће, а ватрогасци тренутно гасе пожар који је након тога избио.

Украјина није добила сво обећано оружје

Кијев није добио сво оружје које су му раније обећале западне земље, док је Украјини потребно вишеструко више за наставак борбених дејстава, изјавио је савјетник шефа кабинета предсједника Украјине Сергеј Лешченко.

„На јучерашњи дан било је потребно десет пута више (оружја из западних земаља). И било би добро да се бар добије оно што је обећано, оно што је декларисано да се преда Украјини, али, нажалост, још није стигло у наше руке. 

Односно, не говоримо чак ни о томе да некако проширимо палету или асортиман (испорученог наоружања), већ да бар добијемо оно што је обећано", рекао је Лешченко за украјинску телевизију „Дом".

Према његовим ријечима, рјешење проблема повећања испоруке оружја из западних земаља не зависи од Кијева, већ, између осталог, од капацитета фабрика за производњу оружја, влада земаља-партнера Украјине и логистике.

Руски ПВО спријечио украјински терористички напад

Руска противваздушна одбрана уништила је девет и пресрела осам украјинских дронова изнад Црног мора и полуострва Крим, саопштено је данас из руског Министарства одбране.

"Руске снаге спријечиле су јутрос покушај кијевског режима да изведе терористички напад са 17 беспилотних летјелица на објекте на територији Руске Федерације", наводи се у саопштењу.

Из руског Министарства додају да су системи ПВО уништили девет украјинских беспилотних летјелица и пресрели осам изнад Црног мора и територије Крима.

Генералштаб Украјине: Руске снаге фокусирале нападе на Авдејевку, Марјинку и Купјанск

Руске трупе су се током протеклог дана фокусирале на нападе у  правцу Авдејевке, Марјинке и Купјанска, саопштио је јутрос Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Руси настављају покушаје да опколе Авдејевку, а украјинске снаге чврсто држе одбрану, преноси Униан.

Украјински генералштаб наводи да су и руски напади у правцу Марјинке, Бахмута, Шахтјорска и Запорожја одбијени.

Истовремено, украјинске одбрамбене снаге настављају офанзивну операцију у правцу Мелитопоља и јужно од Бахмута, наводи Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана