Русија демантује да је гађала стамбену зграду

ГС/Агенције
Русија демантује да је гађала стамбену зграду

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 327. дан. Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев саопштио је да су руски системи ПВО оборили од ноћас трећи дрон код обала Севастопоља, а руске снаге настављају да одбијају напад. Начелник Дњепропетровске области Валентин Резниченко, написао је на „Телеграму“ да је број погинулих у руском нападу на Дњепар порастао на 35, међу којима је и двоје дjеце.

Лајен: ЕК сутра исплаћује три милијарде евра помоћи Украјини

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен потрвдила је на свом Твитер налогу да ће ЕК сутра исплатити прве три милијарде евра макрофинансијске помоћи Украјини.

-Помоћ Украјини да испуни своје потребе за финансирањем како би се суочила са руском агресијом је кључна и хитна. Комисија делује максималном брзином и одлучношћу, већ сутра ћемо исплатити првих три милијарде евра од 18 милијарди макрофинансијске подршке договорене у децембру - написала је фон дер Лајен.

Премијер Украјине Денис Шмихал на Твитеру је раније захвалио предсједници ЕК и њеном замјенику Валдису Домбровскису на споразуму и додао да финансијска подршка помаже Украјини да одржи макроеконску стабилност током рата, преноси Ројтерс.

Стано: Напад на стамбену зграду у Дњепру је ратни злочин

Портпарол са спољну политику ЕУ Петер Стано осудио је данас руске нападе на украјинске градове и посебно стамбену зграду у Дњепру у којем је погинуло најмање 35 цивила укључујући и двоје дjеце.

-Русија продужава да показује своје нехумано лице и наставља са бруталним нападима пројектилима. Ове акције су ратни злочини и морају одмах да престану. Неће бити некажњивости за ове акције. ЕУ оштро, најоштрије осуђује руске нападе на цивиле, укључујући и нападе на енергетску инфраструктуру - изјавио је он.

Додао је да те акције само појачавају одлучност ЕУ да помаже Украјини и да ће ЕУ помоћ Украјини продужити све док то буде потребно.

Ово је, казао је он, још један доказ како Русија ескалира овај конфликт.

Говорећи о европским санкцијама против Русије, Стано је рекао да санкције имају и негативни утицај на ЕУ.

-Рестриктивне мjере се уводе да би се показало да се не слажете за кршењем међународних закона, повеље Уједињених nација или људских права. Када се ради о санкцијама против трговине, енергетике…билатерални односи са партнером са којим сте у прошлости имали размене, наравно да има и утицај на нас. Али не смијее да се заборави да највећи утицај санкције имају на другој страни, код оних које санкционишем - каже он.

Стано је рекао и да се већ види да санкције остварују њихов циљ и “смањују способност Кремља да напредује” у нападима.

- Путин није остварио ниједан од његових стратешких циљева које је формулисао у фебруару и има проблема да настави са акцијама своје убиствене и пљачкашке армије - рекао је Стано.

На питање да ли размишља о дијалогу како би се окончао рат, Стано је изјавио да је дијалог увек била политика Уније. Он је подсјетио да је прије тачно годину а ЕУ била спремна да преговара за Русијом о свим питањима, али да је Русија одбијала.

-Одговор Русије је било одбијање и напад Украјине. Русија досад не показује жељу да разговара. Било је напора у том правцу, посјета, телефонских разговора с Кремљом, које је  Путин увијек  одбио -закључио је Стано.

Разножајев: Код Севастопоља од ноћас оборено 10 дронова

Руски системи ПВО оборили су од ноћас десет дронова код обала Севастопоља, а руске снаге настављају да одбијају напад, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.

-Снаге ПВО и Црноморска флота обориле су десет од десет дронова изнад Црног мора. Ниједан објекат у граду или у мору није оштећен - изјавио је Развожајев, преноси ТАС С.

Он је претходно саопштио да је први дрон оборен ноћас, преноси РИА Новости.

Песков: Русија не гађа стамбене зграде, дејствовала украјинска ПВО

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да руске снаге нису гађале стамбене зграде, док је, како тврди, “Украјина рекла да је до урушавања цивилне зграде у Дњепропетровску дошло након контранапада противваздушном ракетом”.

У ракетном удару на стамбену зграду погинуло је најмање 40 људи, објавили су данас украјински званичници.

-Руске Оружане снаге нису гађале стамбене зграде или друштвену инфраструктуру. Војне мете, које су очигледне, али уједно и скривене, биле су под нападом. Можете да чујете изјаве украјинских званичника да је до трагедије у Дњепропетровску дошло због контранапада - рекао је Песков и нагласио „и сами сте видјели закључак неких представника украјинске стране који су рекли да је, у ствари, ова трагедија резултат дејства украјинских противваздушних ракета”.

Песков је казао да Русија има прилично негативан поглед на планове Запада да обијезбеде тешку артиљерију Кијеву.

-Ми на то гледамо врло негативно и не кријемо то. Велика Британија и остале европске земље, укључујући Пољску, које причају о плановима да утроструче нову и технолошки напредну војну опрему Украјини, не могу да промијене ситуацију не терену. Морају да је разумију - оцијенио је Песков коментаришући податак да ће Лондон послати Кијеву 14 тенкова типа “челинџер 2”.

Према Пескову, такве акције “могу да пролонгирају цијели процес и да изазову још проблема Украјини”.

-Озбиљно сумњамо да им је уопште стало до судбине и будућности украјинског народа. Једноставно, користе ту земљу као алатку да остваре антируске циљеве - нагласио је Песков.

Моравјецки позвао Њемачку да пошаље Украјини тенкове, да не стоје у магацинима

Пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је данас да Њемачка треба да пошаље Украјини све врсте оружја потребне да би се одбранила од руске инвазије, укључујући тенкове.

Моравјецки је позвао њемачку владу на одлучне акције у говору на церемонији у немачком парламенту поводом обиљлежавања пола вијека политичке каријере бившег конзервативног министра финансија Волфганга Шојблеа.

-Тенкови не смију да стоје у магацинима, већ се морају послати Украјини - рекао је Моравјецки, на шта је добио аплауз окупљених, углавном конзервативних посланика, пренио је Ројтерс. 

Руска ПВО од ноћас оборила три дрона код Севастопоља

Руски системи ПВО оборили су од ноћас трећи дрон код обала Севастопоља, а руске снаге настављају да одбијају напад, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.

Он је претходно саопштио да је први дрон оборен ноћас, преноси РИА Новости.

Агенција наводи да су од почетка године Оружане снаге Украјине неколико пута лансирале дронове ка Криму, али да су сви оборени.

Произведене прве нуклеарне главе за торпеда “Посејдон”

Русија је произвела прве нуклеарне бојеве главе за своја супер торпеда “Посејдон” и биће распоређене на подморницу на атомски погон “Белгород”, јавили су данас руски медији, позивајући се на војне изворе.

-Произведена је прва муниција за „Посејдон“ и подморница „Белгород“ ће је ускоро добити -  рекао је један од извора, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Руски предсједник Владимир Путин први пут је 2018. године објавио прву производњу пројектика “Посејдон”, наводећи да је то потпуно нова врста стратешког нуклеарног наоружања.

Он је истакао да је неограничен домет торпеда и да може да дјелује из великих дубина и брзином већом од било које подморнице или торпеда.

Почеле заједничке вјежбе ваздухопловних снага Русије и Бјелорусије

Русија и Бјелорусија почеле су јутрос заједничке вјежбе ваздухопловних снага, што је изазвало страхове у Кијеву и на западу да би Москва могла

да искористи свог савезника за покретање нове копнене офанзиве у Украјини, преноси „Гардијан“.

Како се наводи у саопштењу објављеном на „Телеграм“ налогу Министарства одбране Белорусије, јединице Ваздушно-космичких снага Русије стигле су на аеродроме Бјелорусије касно у недјељу увече.

Нешто послије осам часова ујутру по локалном времену то Министарство је саопштило да су почели планирани задаци борбене обуке.

Број погинулих у ракетном нападу на Дњепар порастао је на 35

Начелник Дњепропетровске области Валентин Резниченко, написао је на „Телеграму“ да је број погинулих у руском нападу на Дњепар порастао на 35, међу којима је и двоје дjеце.

Акција потраге и спасавања у Дњепру траје скоро 40 часова.

Спасено је 39 људи, 75 је повријеђено. Међу повријеђенима је 14 дјеце.

Судбина још 35 станара зграде није позната. Потрага за људима испод рушевина се наставља.

Градоначелник Дњепра Борис Филатов рекао је Ројтерсу да су шансе да се пронађе још преживјелих минималне.

Американци у бази у Њемачкој почели да обучавају Украјинце за борбе

Нова америчка, проширена обука за украјинске војнике почела је у Њемачкој у недјељу, а циљ је да се у наредних пет до осам недјеља на бојно поље врати батаљон од око утренираних 500 војника, изјавио је данас начелник Здруженог генералштаба америчких оружаних снага, генерал Марк Мили.

Мили, који планира да данас посјети тренажни центар Графенвор недалеко од Нирнберга, како би на лицу мјеста видио како изгледа програм, рекао је да су војници, који се обучавају, напустили Украјину прије неколико дана.

На располагању за обуку у Њемачкој налази се читав сет оружја и опреме, а досад је Пентагон одбијао да каже када ће тачно почети обука.

Како преноси АП, украјински војници ће научити како да се боље крећу и координишу унутар батаљона, користећи комбиновано артиљерију, оклоп и копнене снаге.

Говорећи са двојицом новинара који су путовали са њим у Европу, Мили је рекао да ће „комплексна обука, комбинована са новим сетом оружја, артиљерије, тенкова и осталих борбених возила који су на путу ка Украјини, бити кључна у помагању Украјини да поврати своју територију коју је Русија освојила“.

-Ова подршка је веома битна, јер Украјина ће моћи да се одбрани. Надамо се да ћемо моћи да изведемо ово сви заједно у кратком временском року - напоменуо је Мили.

Како је додао, циљ је да све ново оружје и опрему, која ће се испоручути Украјини, буде одмах доступна за употребу утренираним војницима, “негде пре него што крену пролећне кише”.

-То би било идеално - поручио је Мили.

Овај програм ће укључити, осим рада на терену, и предавање у учионицама и почеће са мањим тимовима, а онда ће се постепено повећавати и укључиваће веће јединице.

Досад је фокус САД био на пружању помоћи Украјини на бојном пољу, конкретно на обуци како да користе западне оружане системе који континуирано пристижу у Украјину.

САД су досад већ обучавале више од 3.100 украјинских војника како да користе и одржавају одређене типове оружја, укључујући и “ховицере” и “ХИМАРС”.

Зеленски: У руском нападу на Дњепар 30 мртвих

Број погинулих у руском ракетном нападу на Дњепар повећао се на 30 људи, изјавио је украјински предсједник Володимир Зеленски.

Он је у видео обраћању рекао да се тренутно не зна судбина више од 30 људи који су могли да буду у згради у тренутку напада у суботу, преноси Интерфакс Украјина.

Истакао је да ће операција спасавања бити настављена.

Градске власти Запорожја: Троје људи повријеђено у руском ракетирању

У ноћашњем ракетном нападу руских снага на Запорожје и предграђа повријеђене су три особе, међу којима и двоје дјеце од девет и 15 година, саопштио је секретар Градског вијећа Запорожја Анатолиј Куртев.

Навео је да су повријеђени хоспитализовани, преноси Интерфакс Украјина.

Претходно је саопштено да су руске снаге извеле ракетни напад на Запорожје и предграђа и да је оштећена цивилне и индустријска инфраструктура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана