Русија ће тражити од конгресмена САД да осуде обарање авиона ИЛ-76

Танјуг
Русија ће тражити од конгресмена САД да осуде обарање авиона ИЛ-76

МОСКВА - Посланици руске Думе намеравају да позову америчке конгресмене да осуде обарање авиона који је превозио ратне заробљенике на размjену и да позову на одговорност оне који оборили руски Иљушин-76.

"Чланови Државне думе позивају чланове америчког Конгреса да осуде злочине кијевског терористичког режима, престану да га подржавају и допринесу да се они који су починили нељудски терористички напад сматрају одговорним", наводи се у нацрту документа који ће бити послат америчком Конгресу.

У овом документу се напад на летелицу описује као "намjерно убиство јер је размjена заробљеника између Русије и Украјине унапред договорена“, преноси ТАСС.

Руски посланици су саопштили да подршка, како тврде, неонацистичкој идеологији и њено подстицање "у Украјини само провоцира кијевску клику да настави терор и ескалира насиље, истовремено гурајући свијет ближе глобалној катастрофи".

Оружане снаге Украјине обориле су 24. јануара руски војни транспортни авион Ил-76 изнад Белгородске области, у којем је 65 украјинских заробљеника транспортовано са аеродрома Чкаловски код Москве на размену. Сви они, као и тројица пратећих официра Оружаних снага Русије и шест чланова посаде су погинули.

Према руском Министарству одбране, Кијев је знао за предстојећи транспорт заробљеника, а размјена је требало да се обави на дан љета. Украјински медији су прво објавили да су Ил-76 обориле Оружане снаге Украјине, али су потом ове информације избрисали са својих сајтова, како Министарство одбране Украјине није потврдило умешаност снага те земље у обарање Ил-76.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана