Русија: Американцима није стало до патњи цивила

Срна
Foto: Taнјуг/AP

Напад на болницу "Ел-Ахли" у Појасу Газе можда би био избјегнут да је Савјет безбједности УН усвојио руски нацрт резолуције о хуманитарном прекиду ватре, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Из Министарства наводе да Савјет безбједности УН 16. октобра није усвојио руски нацрт резолуције о хуманитарном прекиду ватре у Гази, док су Сједињене Државе ставиле вето на бразилски нацрт резолуцију.

- Посљедице вета Вашингтона на бразилски нацрт резолуције у Савјету безбједности УН су стравичне. Сједињеним Државама није стало до патњи цивила, та земља је од старта била против било каквих хуманитарних иницијатива - наводе из руског министарства.

У саопштењу се истиче да сваки дан одлагања рјешавања хуманитарне ситуације у Гази и зони конфликта за цивиле значи страдање.

- У условима све веће конфронтације која пријети да се прелије преко граница блискоисточног региона и добије вјерски карактер, посљедице таквог корака су катастрофалне - наводи се у саопштењу.

Из руског министарства додају да је промашена политика САД у вези са палестинско-израелским питањем довела до садашње катастрофалне ескалације.

У саопштењу се наводи да Вашингтон не прихвата да право на самоодбрану не значи дозволу за неселективну масовну одмазду и да "не може да је реализује држава окупатор на окупираној територији".

- Арогантно преузевши на себе све напоре по овом питању, Американци посљедњих година ништа друго нису ни радили него методично сахрањивали мировни процес и легитимне тежње Палестинаца у погледу сопствене државе која им је обећана 1947. године - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана