Руси заузели Њујорк!

СРНА
Руси заузели Њујорк!

Руске трупе у потпуности су ослободиле град Њујорк у Доњецкој Народној Републици, јавиле су РИА Новости.

Руска војска је још у јуну покренула напад великих размјера на Њујорк и сусједни Торецк са околином. Почетком јула, руске снаге су успјеле да заузму центар града, потискујући украјинске трупе ка његовим сјеверним периферијама, пренијели су руски медији. Сада је и сјеверни дио града дошао под руску контролу.

Заузимање Њујорка отвара пут ка Торецку, још једном великом украјинском упоришту у Донбасу. Оба града украјинска војска је држала снажно утврђеним још откако су избила непријатељства у региону након пуча на Мајдану 2014. који је подржавао Запад.

Њујорк и Торецк се налазе на мање од двадесетак километара од Горловке, града у Донбасу у коме су милиције Доњецке Народне Републике заузеле положаје још 2014. Зато је Украјина те градове претворила у дио важне одбрамбене линије. Горловка је била изложена редовном гранатирању и у годинама прије почетка сукоба између Москве и Кијева 2022. До средине 2017. градске власти пријавиле су 235 смртних случајева цивила повезаних са украјинским нападима.

Њујорк је основан у 19. вијеку, а поријекло његовог имена остаје нејасно. Неки медији га повезују са његовим првобитним становницима, који су били њемачки менонити. Други тврде да је пензионисани руски официр одлучио да своје имање назове по славном америчком граду. Године 1951. совјетске власти су промијениле његово име у Новогорд, што је на руском дословно "Нови град". Украјински парламент је 2021. године вратио историјско име Њујорка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана