Руси употребили бомбу од три тоне, тврде да јој бункери не могу ништа

Г.С.
Foto: Скриншот

МОСКВА - Руске ваздушне снаге представиле снажну ваздушну бомбу ФАБ-3000 опремљену комплетом за навођење која се користи у Украјини.

Руско министарство одбране је раније ове недеље, 14. јула, објавило је видео који наводно приказује како руско ратно ваздухопловство користи моћну клизну бомбу ФАБ-3000. Ова бомба, унапређена с УМПК модулима, комплетом за навођење који ју је претвара у врло прецизно и снажно оружје.

Видео приказује руски бомбардер Су-34 како испушта бомбу ФАБ-3000 опремљену УМПК водичким комплетом током напада у Украјини. Гдjе је тачно бомба експлодирала, у овом тренутку није познато, али руско министарство одбране објавило је да снимак приказује напад на “привремену тачку распоређивања” украјинских оружаних снага у зони одговорности групе снага Сjевер, за коју се зна да дjелује у регионима Харков и Суми.

Иначе, модул УМПК користи комбинацију инерцијске и сателитске навигације за прецизно навођење, омогућујући бомби да уништи циљеве чак и ако промаши за неколико десетина метара. С тежином од три тоне, од чега је половина експлозив, ФАБ-3000 може изазвати значајну штету чак и стотинама метара од мjеста експлозије, а њени фрагменти могу досећи више од километра. Домет ових бомби зависи од брзине и висини испуштања; што су виши и бржи, то боље. Ово омогућује руским авионима да испуштају бомбе са удаљености од 60-70 километара од циља, ван домета украјинских система противваздушне одбране кратког домета.

ФАБ-3000 је совјетски дизајнирана високоексплозивна ваздушна бомба тешка око 3.000 килограма. Испуњена је Тритоналом, смjесом ТНТ-а и алуминијумског праха, што повећава њену експлозивну снагу. Бомба може продријети кроз армирани бетон и друге утврђене структуре пре детонације, што ју чини учинковитом против бункера и подземних објеката.

 

russian announced the launch of the super-powerful FAB3000 in Ukraine.
Thanks to Biden and his insane ban on attacking russian airports, they can launch from just behind the front lines.
If this bomb falls on a hospital or supermarket, both favorite targets of russian… pic.twitter.com/1xbyUrVgZr

— Jürgen Nauditt July 14, 2024

 

Након детонације, фрагменти бомбе шире се великом брзином, повећавајући њену смртоносност, док снажан ударни талас може узроковати колапс структура и значајну штету у широком радијусу. Бомба ФАБ-3000 може се носити испод крила или трупа мањих авиона, као и у спремницима већих бомбардера.

Ипак, стручњаци Вар зона кажу да није сигурно да је снимак аутентичан и да заиста приказује ФАБ-3000. Кажу да је могуће да се ради о мањем ФАБ-1500 с истим комплетом за навођење.

“Свакако је могуће да је видео заправо монтажа која приказује снимке оба ова оружја и не би било први пут да су службени руски видеозаписи манипулисани или увелике монтирани”, пише Вар зон, преноси Курир.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана