Руси тврде да су заузели село у Харковској области, Украјинци демантују

ГС/Aгенције
Руси тврде да су заузели село у Харковској области, Украјинци демантују

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 705. дан. Министарство одбране Русије саопштило је да је систем противваздушне одбране уништио украјински дрон изнад Брјанске области. Руске снаге покушавају да пробију одбрану Оружаних снага Украјине на више праваца, а најтежа ситуација је на правцу ка Марјинки и Авдејевки, саопштио је данас Генералштаб Оружаних снага Украјине. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је САД да наставе да шаљу помоћ Украјини

Руси тврде да су заузели село у Харковској области, Украјинци демантују

Руске трупе преузеле су контролу над селом Табајевка у Харковској области, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

- На купјанском правцу, активним дејствима јединица групе Запад ослобођено је насеље Табајевка, у Харковској области - наведено је саопштењу, преносе руски медији.

Шеф комуникација копнених снага Украјине Володимир Фитјо, одбацио је, међутим, ове тврдње Русије, рекавши да ти наводи "не одговарају стварности".

-У близини овог мјеста се воде борбе - рекао је Фитјо, преноси Ројтерс.

Харковска област се налази на истоку Украјине.

Сијарто допутовао у Украјину, састао се са Кулебом

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто,  састао се данас са шефом украјинске дипломатије Дмитром Кулебом и шефом кабинета предсједника Андријем Јермаком, са којима је разговарао о нормализацији односа Мађарске и Украјине.

Сијарто је допутовао у посјету Украјини.        

-Министар спољних послова Дмитро Кулеба, шеф кабинета предсједника Андриј Ермак и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто започели су преговоре у Ужгороду у циљу нормализације украјинско-мађарских односа - саопштило је Министарство спољних послова Украјине.

Будимпешта отворена за компромис о помоћи Украјини

Мађарска је наговијестила уочи ванредног самита ЕУ у четвртак спремност за компромис којим би се омогућило да се предложени пакет помоћи ЕУ Украјини финансира из буџета блока.

Балаж Орбан, главни политички помоћник премијера Виктора Орбана, изјавио је да је Мађарска спремна да искористи буџет ЕУ за предложени пакет помоћи Украјини од 50 милијарди евра, што је велика промјена у ставу Будимпеште у односу на период од прије само неколико седмица.

Орбан је био гласан критичар финансијске и војне подршке ЕУ Кијеву и одржава блиске везе са Кремљом од почетка руске специјалне војне операције у Украјини у фебруару 2022. године.

Он је раније блокирао ревизију буџета ЕУ која је укључивала помоћ Украјини, што је навело њене лидере да осмисле план Б и сазову хитан самит.

Балаж Орбан је потврдио на мрежи "Икс" да је Будимпешта у суботу, 27. јануара, послала Бриселу приједлог који показује да је отворена за коришћење буџета ЕУ за пакет помоћи и издавање заједничке обвезнице за финансирање дуга Уније.

"Фајненшел тајмс" је извијестио јуче да ће ЕУ саботирати мађарску економију уколико Будимпешта блокира помоћ на самиту ове седмице.

Јеврајев: Спријечен напад на руску рафинерију у Јарослављу

Руска противваздушна одбрана спријечила је напад дроном на рафинерију нафте "Славњефт-ИАНОС" у граду Јарослављу, сјевероисточно од Москве, изјавио је регионални гувернер Михаил Јеврајев.

Он је рекао је да није било ватре нити жртава.

Покушај напада услиједио је послије низа сличних удара дроновима на руску енергетску инфраструктуру у посљедњих неколико седмица, од којих су неки пореметили производњу горива.

Зеленски: Ако подршка САД буде обустављена, Европа неће успјети сама

Украјински предсједник Володимир Зеленски сматра да, ако Сједињене Америчке Државе обуставе помоћ Украјини, Европа неће успјети сама да надомјести ту празнину, али наводи да вјерује да се то неће догодити.

Зеленски је у интервјуу немачкој телевизији АРД, одговарајући на питање шта би се десило ако би САД престале да помажу Украјини и да ли би Европа успела да попуни такву празнину, рекао да вјерује да се то неће десити и да Европа неће остати сама, преноси Униан.

Он је навео да је то питање сложено јер сама Европа неће успјети да надомјести ту празнину када је ријеч и о оружју и о финансијама, јер, како објашњава, Европа би, кад би се ујединила, вероватно успела да пружи довољну подршку Украјини, али САД имају утицај и када од њих долазе сигнали који "нису баш позитивни", они имају исти утицај на неке европске лидере.

Према његовом мишљењу, ако се деси да САД одуговлаче са подршком, то ће утицати на уједињену Европу.

Сматра да би то довело до недостатка оружја и финансија и да би савез између Сједињених Америчких Држава и Европе био изгубљен.

-Треће, сама Европа ће схватити да је то сигнал да, ако Украјина не издржи и (предсједник Русије Владимир) Путин крене напријед, то је сигнал из Сједињених Држава да ће Европа остати сама (међу ) НАТО државама које ће се супротставити Русији -  оцјењује Зеленски.

Додаје да ће то бити озбиљна пријетња коју ће Путин стопроцентно искористити и да је то такође сигнал који би показао да НАТО неће бити тако јак.

Генералштаб Украјине: Русија покушава да пробије украјинску одбрану на више праваца

Руске снаге покушавају да пробију одбрану Оружаних снага Украјине на више праваца, а најтежа ситуација је на правцу ка Марјинки и Авдејевки, саопштио је данас Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Током протеклог дана на фронту је дошло до 74 сукоба између Оружаних снага Украјине и снага Руске Федерације, преноси агенција Униан.

Украјинске снаге тврде да су одбиле 26 руских напада ка Авдејевци и 22 напада у правцу Марјинке.

Украјински генералштаб наводи да су одбијени и руски напади ка Купјанску, Лиману, Бахмуту и Херсону.

Украјинско ваздухопловство: Оборено свих осам дронова којима је Русија напала

Снаге ПВО уништиле су свих осам дронова "шахед" којима је Русија ноћас напала неколико области у Украјини, саопштило је јутрос Ваздухопловство Оружаних снага Украјине.

Дронови су уништени изнад Николајевске, Дњепропетровске, Хмељничке и Ровењске области, преноси Интерфакс Украјина.

Русија је на Украјину ноћас лансирала и једну ракету Искандер-М и три ракете из  система С-300, навеле су Оружане снаге Украјине.

Столтенберг позвао САД да наставе да шаљу помоћ Украјини

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је САД да наставе да шаљу помоћ Украјини у њеном рату против Русије, оцјенивши да ће Пекинг и, како је навео, "друге ауторитарне силе бити охрабрене" ако руски предсједник Владимир Путин "добије оно што жели".

- Оно што је важно јесте да Украјина добија сталну подршку јер морамо да схватимо да се то помно прати у Пекингу -рекао је Столтенберг за Фокс њуз.

Он оцјењује да ће САД, Европа и други делови свијета постати "рањивији" ако Путин "добије оно што жели у Украјини".

-Важно је да Путин не успије у Украјини - рекао је Столтенберг.

Столтенберг ће се ове недјеље састати са највишим званичницима одбране и законодавцима САД како би разговарали о наставку помоћи Украјини, која је блокирана у Конгресу због спора око граничне политике САД и других политичких питања, наводи Фокс Њуз.

Русија: Систем ПВО уништио украјински дрон изнад Брјанске области

Министарство одбране Русије саопштило је да је систем противваздушне одбране уништио украјински дрон изнад Брјанске области.

Брјанска област налази се на западу Русије, на граници са Украјином.

Од када је у фебруару 2022. године почела напад на Украјину, Русија готово свакодневно саопштава о украјинским нападима дроновима и ракетама на пограничне области, Москву и Крим. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана