Руси се докопали америчког АТАЦМС-а

Г.С.
Foto: Википедија

МОСКВА - На располагању руским специјалистима нашао се систем за навођење и корекцију лета америчке оперативно-тактичке ракете АТАЦМС, открио је анонимни специјалиста за оружје.

Према његовим ријечима, руске снаге сада проучавају тај систем.

Ракете које су САД испоручиле Украјини, а које су дошле у руке руских стручњака, поред бојеве главе АТАЦМС, имају систем за навођење са три ласерска прстенаста жироскопа, захваљујући којима ракете остају на конструисаној балистичкој путањи, пренио је РТ Балкан писање РИА Новости.

Ту је и ГПС антена, захваљујући којој се корекција врши на примарној и последњој деоници балистичке путање, појаснио је саговорник руске агенције.

Специјалисти су, напоменуо је, имали прилику да проучавају рад ракетних система дуж целог лета, као и могућност корекције курса, преноси Б92.

Пентагон је у априлу потврдио су Украјини послате оперативно-тактичке ракете проширеног домета АТАЦМС и да је Кијеву дозвољено да их користи „унутар суверене украјинске територије“. Међутим, са дометом од 300 километара, захвата се велики појас руске територије, и омогућава дејство по цијелом Криму, скоро по свим областима које су присаједињене Руској Федерацији, а такође и по једном значајном појасу у дубини руске територије, посебно Белгородске и Курске области.

АТАЦМС је оперативно-тактичка балистичка ракета која се може лансирати из вишеструких ракетних система, укључујући М142 ХИМАРС.

Прошлог октобра, руски предсједник Владимир Путин назвао је одлуку САД да испоруче ове ракете Украјини још једном грешком која ствара додатну претњу, а неће моћи радикално да промијени ситуацију на фронту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана