Руси преузели свјетско тржиште, Брисел незадовољан

Срна
Руси преузели свјетско тржиште, Брисел незадовољан

БИЈЕЉИНА - Русија је у посљедње двије године пожњела невиђене количине пшенице и јефтино је продала на свјетском тржишту, што изазива бијес ЕУ и оптужбе на рачун Москве да користи пшеницу као “меку моћ”.

Како ових дана пише британски “Фајненшел тајмс”, ЕУ се спрема да уведе царине на увоз житарица из Русије и Бјелорусије, како би умирила пољопривреднике.

Масовни протести пољопривредника натјерали су владе земаља ЕУ, од Варшаве до Париза, да учине огромне уступке пољопривредницима и довели политичке везе Кијева са западним савезницима до најслабијег нивоа од почетка рата.

Неколико земаља ЕУ наставило је да користи јефтине руске производе. Шпанија, Италија и Француска стални су купци руског жита.

На подстицај Пољске, Литваније, Летоније и других источних земаља ЕУ, Европска комисија је спремна да поново увезе царине на увоз из Русије, што би заправо удвостручило њихову цијену и срушило потражњу.

Међутим, тржишни аналитичари овај потез виде више као сметњу него као стварно рјешење за тешку економску ситуацију са којом се суочавају европски пољопривредници, с обзиром на релативно низак удио увоза на тржишту ЕУ.

Усред политичких превирања у ЕУ, Русија је преусмјерила свој големи извоз пшенице у друге регије свијета – прије свега у Африку и Азију.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров потписао је уносне уговоре са Бразилом, Мексиком и другим земљама Латинске Америке, чије су жетве десетковане екстремним временским условима - преноси “Геополитика”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана