Руси погодили зграду Украјинске службе безбједности

ГС/Агенције
Foto: РТ

МОСКВА; КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 520. дан. Руска противваздушна одбрана спријечила је напад дроном на Подмосковље, нема жртава и штете, саопштило је Министарство одбране Русије. Амерички тенкови Абрамс ће вјероватно стићи на украјинско ратиште у септембру, пише Политико.

Руси погодили зграду СБУ

Пет особа повријеђено је у руском ракетном нападу на Дњепар, рекао је украјински министар унутрашњих послова Ихор Клименко

Како је додао, службе Хитне помоћи завршиле претрагу тог подручја од стана до стана.

Володимир Зеленски написао је на Телеграму да су погођене вишеспратница и зграда украјинске службе безбедности (СБУ).

Навео је да је одржао хитне састанке са СБУ, министарством унутрашњих послова, службама за ванредне ситуације и локалним званичницима.

Руске снаге интензивно дејствују артиљеријском и минобацачком ватром
Командант копнене војске Оружаних снага Украјине  каже да је ситуација у правцу Бахмута у Доњецкој области веома напета.

Како је навео, руске снаге интензивно дејствују артиљеријском и минобацачком ватром, преноси Интерфакс Украјина.

Ваздушна опасност

На читавој територији Украјине проглашена је ваздушна опасност.

Орбан: Не знам колико ће дуго ЕУ моћи да пружа финансијску подршку Украјини

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да се не зна колико дуго ће Европска унија моћи да пружа финансијску подршку Украјини с обзиром на недостатак извјештаја о томе на шта је утрошено 70 милијарди евра из планираног седмогодишњег буџета ЕУ.

„Питање је колико ће Европа још моћи да помаже Украјини. Америка има свјетску валуту – долар и уз разне финансијске манипулације и операције може да произведе много новца. Али евро је другачији, ми не можемо да производимо новац тако лако као Американци. У ЕУ земље чланице дају средства у општи буџет. Не знам колико ћемо још издржати јер је европска економија у невољи, а крај рата се не назире. Дали смо више од 70 милијарди евра и не знамо за шта, нема извјештаја“, рекао је Орбан за мађарски радио „Кошут“.

Шеф мађарске владе подсјетио је да је Европска комисија „усред седмогодишњег плана буџета ЕУ“ предложила његово повећање за још десетине милијарди евра, од којих је 50 намјењено Украјини.

Уз то је упитао да ли су средства која Унија дугује Мађарској заправо потрошена на помоћ Украјини.

„ЕУ не може да испуни своје обавезе према државама чланицама, па тако ни према нама. ЕУ нам дугује. Све чланице морају сваке године да уплаћују средства у општи буџет, ми смо испунили своје обавезе, али од тада нисмо добили новац који нам следује“, појаснио је Орбан.

Према његовим ријечима, Унија је Будимпешти требало да обезбеди око две милијарде евра за изградњу ограде и заштиту границе од илегалних миграната, исто толико за повећање плата мађарских наставника, као и да јој обезбједи приступ средствима из Фонда ЕУ за економски опоравак послије пандемија вируса корона.

„Не постављамо без разлога питање да ли је новац који нам дугују потрошен на нешто друго, рецимо на Украјину. Досад нисмо добили одговор“, изјавио је премијер Мађарске.

Упитан да ли би Мађарска могла да блокира промјену буџета ЕУ док јој се средства не врате, Орбан је одговорио да би то био непријатељски акт пошто у блоку постоји правило да се различити случајеви не повезују.

„Ипак, о овој теми постоји временска подударност. Прошли пут се десило да су се одлуке за које је потребна једногласна подршка поклопиле с одлукама о мађарском новцу“, додао је Орбан.

Пресретнута још једна украјинска ракета код Азова

Руски системи ПВО пресрели су данас још једну украјинску ракету у Ростовској области, саопштило је Министарство одбране и додало да су њени остаци пали далеко од насељених мјеста.

"Кијевски режим извео је данас и други покушај терористичког напада противваздушном ракетом система ПВО жС-200ж модификованом у ударну верзију. Украјински пројектил пресрели су руски системи противваздушне одбране у близини града Азова у Ростовској области", наводи се у саопштењу Министарства.

У саопштењу се наводи да су остаци падали далеко од насељених мјеста.

Раније током дана, руско Министарство одбране саопштило је да је украјинска ракета пресретнута изнад Таганрога, а њени остаци пали су у град оштетивши зграде и ранивши цивиле.

Шмихал: Катар ће Украјини пружити 100 милиона долара хуманитарне помоћи

Катар ćе Украјини пружити 100 милиона долара хуманитарне помоćи за подршку здравству, образовању и разминирању, изјавио је данас украјински премијер Денис Шмихал.

Он је то саопштио након разговора са катарским премијером шеиком Мохамедом бин Абдулрахманом ал-Танијем, пренио је Ројтерс.

Шеик Мохамед се, такође, састао са предсједником Украјине Володимиром Зеленским са којим је разговарао о глобалној безбједности хране и о Црноморском споразуму чији је рок истекао.

"Овај новац ће бити усмјерен за реконструкцију у сектору здравства и образовања, хуманитарно деминирање и друге важне друштвене и хуманитарне пројекте", рекао је Шмихал на конференцији за новинаре.

Шмихал је казао да су он и шеик Мухамед, који је такође, министар иностраних послова, разговарали о формули мира у Украјини од 10 тачака, који позива на нуклеарну, енергетску и прехрамбену безбедност и обнављање међународне границе Украјине. 

Руски град гађан ракетним системом С-200

Руско Министарство одбране саопштило је да је Кијев данас извео терористички напад на град Тангарог, у Ростовској области, ракетним системом "С-200" на резиденцијалну инфраструктуру, додајући да су крхотине ракете пале на град након што је пресретнута.

У саопштењу се наводи да је оштећено више објеката и да је више људи повријеђено.

Руско министарство за ванредне прилике је саопштило да је седморо људи повријеђено. 

"Детектована је украјинска ракета 'С-200', коју су пресрели руски противваздушни системи одбране у Таганрогу", наводи се у саопштењу.

Извор наводи да је епицентар експлозије био на простору Музеја умјетности, као и да су уништени зид Музеја, кров и гараже.

Гувернер Ростовске области Василиј Голубев рекао је да у данашњој експлозији није било жртава.

"У центру Таганрога, у близини кафића 'Башта Чехов', данас је експлодирала, навјероватније, ракета. Спасиоци су на лицу мјеста. Нема мртвих, четири особе су лакше повријеђене од разбијеног стакла", написао је Голубев на каналу "Телеграм".

У међувремену, хитне службе су саопштиле да је у експлозији повријеђено 10 људи. Три особе су превезене у болницу, а ватрогасци су на лицу мјеста

Кијев: Русија пријети цивилним бродовима у Црном мору

Шеф кабинета украјинског предсједника саопштио да Русија пријети цивилним пловилима у Црном мору и позива на међународну осуду, преноси Ројтерс.

"Руски ратни бродови пријете цивилима у Црном мору, кршећи све норме међународног поморског права", написао је на Телеграму Андриј Јермак истичући да је ријеч о "методама терориста".

Запорошка нуклеарна електрана је апсолутно безбједна, рекао је генерални директор руске корпорације „Росатом" Алексеј Лихачов.

„Јуче је мисија ИАЕА прегледала читаву територију електране. Измерила је и радијацију која је у нормалним вредностима. Сигуран сам да ћемо заједничким напорима Руске гарде и Оружаних снага Русије осигурати безбедност Запорошке нуклеарке", рекао је он.

„Рајнметал" обучава Украјинце да поправљају тенкове „леопард"

Њемачки одбрамбени концерн „Рајнметал" тренутно обучава Украјинце да поправљају тенкове „леопард" и намерава да за неколико недеља почне са поправкама на територији Украјине, рекао је шеф концерна Армин Папергер за „Шпигл".

„Сада обучавамо Украјинце у Њемачкој за тај посао. Желимо да почнемо са радом послије љетње паузе", додао је он.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Украјинске снаге су у јужнодоњецком правцу за дан изгубиле скоро 300 војника и пет тенкове њемачке и француске производње, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Како је прецизирано, одбијени су сви напади противника у Запорошкој области и у том правцу је ликвидирано до 180 украјинских војника.

- У времевском правцу одбијен је напад бригаде маринаца украјинске војске. Ликвидирана је група диверзаната, а украјинске снаге су изгубиле до 110 војника.

- Руске снаге су у краснолиманском правцу за дан одбиле четири напада противника у подручју мјеста Червона Диброва у ЛНР. Ликвидирано је до 90 украјинских војника.

 

- У доњецком правцу је одбијено седам напада, ликвидирано је преко 260 украјинских војника. Спречена је ротација украјинских јединица у подручју мјеста Клешчејевка.

- У сватовском правцу у подручју мјеста Сергејевка у ЛНР заузето је неколико украјинских упоришта. Руске снаге су напредовале 1,5 километар у дубину одбране противника.

- У купјанском правцу моторизоване снаге су наставиле офанзивне акције западно од Куземовке у ЛНР и учврстиле су се на повољним положајима. Губици украјинских снага су преко 30 војника, седам јединица наоружања и технике.

- У херсонском правцу ликвидирано је до 20 украјинских војника и два возила.

- Погођено је позадинско командно мјесто украјинске групе „Соледар", теренско командно мјесто 10. армијског корпуса Оружаних снага Украјине.

- У подручју мјеста Житловка у ЛНР руске снаге су извеле напад на противника и напредовале у дубину његове одбране три километра.

- Руске снаге ПВО уништиле су два пројектила „хајмарс" и 17 украјинских дронова.

Сирски: Ситуација у правцу Бахмута напета, Украјинци постепено иду напред

Ситуација у правцу Бахмута у Доњецкој области је веома напета, али украјински војници постепено иду напријед и ослобађају земљу, изјавио је данас командант копнене војске Оружаних снага Украјине Олександар Сирски.

Он је рекао да руске снаге воде интензивну артиљеријску и минобацачку ватру, преноси Интерфакс Украјина.

Сирски је додао да у правцу Купјанска и Лимана руске снаге непрестано нападају, користећи своје професионалне јединице.

-Свакодневно одбијамо бројне нападе на тим правцима. Ниједан наш положај није изгубљен - рекао је Сирски.

 

Кремљ: Русија отворена за рјешавање украјинске кризе, Кијев и даље одбија дијалог

Русија остаје отворена за рјешавање украјинске кризе, али Кијев, упркос томе што је у тешкој ситуацији, одбија сваку могућност дијалога, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је рекао да ће вечерас руски предсједник Владимир Путин одржати састанак са представницима афричких земаља о украјинским питањима, преноси Интерфакс.

Према ријечима Пескова, представници афричких земаља ће постављати питања о Украјини, а Путин је спреман да пружи исцрпне одговоре.

Додао је да афричке делегације нису изнијеле нове приједлоге рјешења за сукоб у Украјини.

Путин је раније данас на самиту “Русија-Африка” изјавио да Руска Федерација поштује иницијативу афричких земаља за рјешавање сукоба у Украјини и да је пажљиво разматра.

Русија: Оборен украјински дрон у Подмосковљу

Руска противваздушна одбрана спријечила је напад дроном на Подмосковље, нема жртава и штете, саопштило је Министарство одбране Русије, јавља Риа новости.

- Јутрос је осујећен покушај кијевског режима да изведе терористички напад беспилотном летјелицом на објекте у Подмосковљу. Беспилотну летјелицу је уништила противваздушна одбрана - наведено је у саопштењу, преноси Ројтерс.

Претходно је градоначелник Москве Собјанин саопштио да је над Подмосковљем оборен дрон украјинске војске и да је спријечено да погоди своје мете.

Политико: САД очекују да ће тенкови Абрамс бити испоручени Украјини у септембру

Амерички тенкови Абрамс ће вјероватно стићи на украјинско ратиште у септембру, пише Политико, позивајући се на своје изворе у Министарству одбране САД и Конгресу.

Како се наводи, планирано је да неколико тенкова Абрамс буде послато у Њемачку у августу, гдје ће проћи посљедњи ремонт, а да ће, када тај процес буде завршен, прва серија Абрамса бити испоручена у Украјину у септембру.

САД шаљу старије моделе М1А1, уместо модерније верзије А2, којој би требало годину дана да стигне до Украјине.

Почетна серија ће имати шест до осам тенкова, а САД планирају да пошаљу укупно 31 тенк, наводи Политико.

-Дефинитивно радимо на томе да их доставимо у Украјину што је брже могуће - рекао је портпарол Пентагона пуковник Мартин О'Донел, али је одбио да говори о појединостима и роковима испоруке.

Зеленски посјетио оштећену цркву у Одеси

Предсједник Украјине Володимир Зеленски посјетио је цркву Преображења Господњег у Одеси, која је тешко оштећена у нападу у ноћи 23. јула, саопштила је прес-служба украјинског предсједника.

Како је наведено, Зеленски је информисан о размјерама разарања храма и његовом тренутном стању. Зеленски је рекао да стручњаци треба да утврде могућност рестаурације храма, преноси Интерфакс Украјина.

 Украјина је 23. јула саопштила да је у ноћном ракетном нападу руских снага на Одесу тешко оштећена црква Преображења Господњег, највећа православна црква у Одеси. Та црква припада Украјинској православној цркви, која је под јурисдикцијом Москве.

Кремљ је потом одбацио те тврдње, наводећи да је црква оштећена дјеловањем украјинског ПВО пројектила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана