Руси напредују на фронту, након Украјинска ушли и у Горњак

Срна
Foto: Спутњик

БИЈЕЉИНА - Руска војска преузела је град Украјинск и кренула у сусједни Горњак, који је веома близу мјеста Курахово - „предграђа“ Покровска.

Један од најпознатијих украјинских војних аналитичара Богдан Мирошников објавио је да су „Руси већ ушли у Горњак“.

Он напомиње да се не ради руским диверзантским групама већ о знатним снагама. У том дијелу Горњака углавном су вишеспратнице, а надаље су приватне куће и нешто индустријске зоне, плус рудник.

„Горњак има готово идеалну конфигурацију за одбрану - гомиле отпада, мочваре, висове, а све то је оивичено ријеком Волчаја. Ипак, нисам сигуран да ћемо издржати. Снаге су превише неједнаке“ - истиче Мирошников.

И украјински телеграм-канали признају да је руска група јединица Центар заправо „изашла у стратешки простор“.

Сви указују да ће руске снаге, ако успију да напредују на запад од Украјинска, изаћи у отворену степу, јер је Волчанск најближи град подесан за озбиљнију одбрану и налази се 20 километара од Дњепра у Запорошкој области.

Ако Руси успјешно крену и према Селидову и према Курахову, јесења кампања ће се за Оружане снаге Украјине завршити потпуном катастрофом.

Како наводе украјински канали, генералштабу украјинских снага није јасно гдје ће руски генерал Мордвичев, који командује групом Центар, усмјерити војску.

Према америчком Институту за проучавање рата, Мордвичев већ покреће напад на Покровск (руски: Красноармејск).

Истовремено, руска војска наставља да систематски ослобађа територије и насеља од украјинских снага које су извршиле инвазију на руску територију у курској области.

Потврђене су информације о ослобађању села Дарјино Суџанског округа. Командант специјалних снага Ахмат Апти Алаудинов потврдио је информацију о ослобађању још једног насеља – Николајево-Дарјино у истом региону Курске области.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана