Руси напредују ка кључном граду Украјине: Освајање Покровска би промијенило све

Г.С.
Руси напредују ка кључном граду Украјине: Освајање Покровска би промијенило све

ПОКРОВСК - Руске снаге су успјеле направити помак југооисточно од Покровска, настављајући тако операције према истоку и југоистоку овог стратешког града.

Покровск је од изузетне важности јер представља кључну логистичку базу и саобраћајно чвориште украјинских оружаних снага, гдје се укрштају бројне саобраћајнице и пруге.

Заузимање овог града би озбиљно нарушило способност Украјине да снабдјева и координира своје трупе на том дијелу фронта.

Геолокаторски снимци од 9. октобра показују да су руске снаге напредовале источно од Сељдове, уз пругу јужно од овог мјеста.

Према извјештајима украјинског војног посматрача Костантина Масховецаа, руске снаге су преузеле контролу над Зелане Персхе, што је Министарство одбране Русије потврдило још 14. септембра.

Масховец је истакао да се руски напади у правцима Покровска и Куракхова одвијају кроз тзв. „кумулативне“ нападе, гдје се шаљу непрестани таласи јуришних група у покушају да се задобије кључни терен. Ове групе углавном се састоје од пјешадије уз подршку артиљерије и авијације, док у неким случајевима користе и оклопна возила.

Покровск је од изузетне важности јер представља кључну логистичку базу и саобраћајно чвориште за украјинске оружане снаге, гдје се укрштају бројне саобраћајнице и пруге.

Заузимање овог града би озбиљно нарушило способност Украјине да снабдјева и координира своје трупе на том дијелу фронта.

Руски војни блогери тврде да су снаге напредовале 600 метара источно од жељезничке пруге код Сељдове, 950 метара унутар западног Тсукуринеа, те 400 метара јужно од Сељдове. У међувремену, руске снаге су извеле нападе у ширем подручју Покровска, укључујући насеља као што су Сукха Балка, Новоторетске, Мирољубивка и Каљнове, преноси Кликс.

Аналитичари процјењују да Русија покушава да прошири јужни дио свог напредовања како би створила повољнију линију фронта која би омогућила јаче нападе на Покровск.

Овај маневар би Русима омогућио елиминисање тактичких рањивости и боље позиционирање за будуће офанзиве.

Од почетка руских напада у априлу, након првог пробијања украјинских линија код села Очеретине, руске снаге су напредовале више од 20 километара у правцу Покровска.

Уколико Русија успије да заузме овај град, то би значајно промијенило ток сукоба и створило нови фронт за даља напредовања према кључним украјинским градовима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана