Русија: Страдала 63 руска војника у Макијевки

ГС/Агенције
Foto: КП.ру

МОСКВА/КИЈЕВ- У току је 313. дан рата у Украјини. Кијев поново на удару руских беспилотних летјелица, дијелови града без струје и гријања.

Украјински напад дроном прекинуо струју у руској области на неколико сати

БРЈАНСК - Украјински напад дроном оштетио је електроенергетско постројење на југозападу руске Брјанске области, која се граничи са Украјином, услијед чега је дошло до прекида струје на неколико сати, саопштио је данас регионални гувернер те области Александар Богомаз.

“Украјински напад дроном изведен је јутрос на Климовски округ. Услијед напада оштећен је објекат за напајање”, објавио је Богомаз на Телеграму, а преноси Ројтерс.

Додао је да је послије неколико сати напајање у округу у потпуности обновљено. Британска агенција наводи да није била у могућности да из других извора провјери овај извештај.  

Русија: Страдало 63 руска војника у Макијевки

Министарство одбране Русије саопштило је данас да су оружане снаге Украјине напале пункт привременог размештања руске војске у граду Макијевка у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР) и да је у нападу погинуло 63 војника. 
 
Како се прецизира у саопштењу, гранатирање је изведено из вишецјевног ракетног система ХИМАРС, пренијела је агенција РИА Новости. 

Министарство одбране је навело да ће пружити сву неопходну помоћ и подршку породицама и пријатељима жртава.

Претходно су украјинске власти саопштиле да је убијено око 400 руских војника у ракетном нападу на регион Доњецка, пренео је БиБиСи.

Украјинске власти су навеле да је пројектил погодио зграду у граду Макијевка, гдје су, како се наводи, биле стациониране руске снаге.
  
Проруске власти у ДНР признале су да је било жртава у овом нападу, али нису потврдиле бројке које су објавиле украјинске власти. 

Представници  ДНР  саопштили су да су украјинске снаге отвориле ватру на Макијевку и Головку као и на још округа у Доњецку под руском контролом.

Зеленски: Прва транша макрофинансијске помоћи ЕУ за ову годину у јануару

Предсjедник Украјине Володимир Зеленски разговарао је данас телефоном са предсjедницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и рекао да чека прву траншу макрофинансијске помоćи Европске уније (ЕУ) за ову годину у јануару. 

Он је на Твитеру захвалио Фон дер Лајен на подршци и рекао да су координисали кораке пред самит Украјине и ЕУ који треба да се одржи 3. фебруара.

"Драго ми је што сам годину започео разговором са Урсулом фон дер Лајен. Хвала на подршци ЕУ. Чека се прва транша макрофинансијске помоćи у јануару, прва серија ЛЕД лампи, школских аутобуса, генератора. Координисали смо кораке пред самит Украјине и ЕУ", написао је Зеленски.


 

Аустрија и Индија су на нивоу министара спољних послова позвале на мировне преговоре о Украјини, изјавили су на конференцији за новинаре у Бечу министри Александар Шаленберг и Субраманјам Џајшанкар.

„Индија има велику улогу у том погледу, премијер (Индије Нарендра) Моди остаје један од ретких ко редовно преговара са обе стране – са Русијом и са Украјином... Такође имамо велика очекивања од индијског председавања Г20… Наш циљ мора бити да обновимо мир како би дипломатија могла поново да буде укључена у Украјини. Нисмо још толико напредовали, још увијек покушавају да нађу рјешење на бојном пољу... али не смијемо заборављати наш циљ", рекао је аустријски министар.

Он је додао да се мир може постићи за преговарачким столом, а не на бојном пољу и да овај рат неће бити изузетак. Мировни преговори о украјинском сукобу „не могу се одржати без Украјине", нагласио је Шаленберг.

„Инсистирамо на преговорима. Премијер је недавно разговарао не само са председником Зеленским, већ и са председником (Русије Владимиром) Путином... И лично сам разговарао са министрима спољних послова (Русије Сергејом) Лавровом и (Украјине Дмитријом) Кулебом", рекао је индијски министар спољних послова, додајући да међународна заједница позива на „прекид овог сукоба или повратак преговорима".

Украјина и Русија ће закључити примирје на лето ове године, сматра бивши генерал НАТО-а Ханс-Лотар Домрезе.

Генерал сматра да ће се процес прекида ватре десити у периоду од фебруара до маја.

„Имаћемо примирје током 2023. године. Нема смисла настављати борбу, ако више не освајаш нове територије. Вјероватно ће у периоду од фебруара до маја доћи до ситуације у којој ће обје стране схватити да се више не крећу напред", рекао је он, преноси „Берлинер зајтунг".

Према његовим ријечима, то би био „тренутак за преговоре о прекиду ватре", али такав развој ситуације још неће значити мир.

„Даље ће бити потребни преговори који ће, највероватније, дуго трајати, а као посредници могли би бити генерални секретар УН Антонио Гутереш, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган или премијер Индије Нарендра Моди, иако се нико посебно не намеће", оцијенио је Домрезе.

„Једино остаје могућност да се путем преговора достигне рјешење које ће бити прихватљиво за обе стране", закључио је бивши генерал НАТО-а.

Руске снаге ПВО откриле су и обориле код Бердјанска беспилотну летелицу. У нападу није било жртава и разарања, саопштила је администрација града у Запорошкој области.

Свештеник канонске Украјинске православне цркве нападнут је у цркви у Виници.

Из локалне епархије јавили су да је протојереј избоден и да се налази у тешком је стању. Нападач је ухапшен.

Оборен украјински дрон код Вороњежа

Руска противваздушна одбрана оборила је украјински дрон који се приближавао Вороњежу, саопштиле су регионалне власти.
"Противваздушна одбрана синоћ је детектовала и оборила малу извуђачку беспилотну летјелицу која се приближавала Вороњежу, а лансирана је из Украјине", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да није било жртава нити материјалне штете, те да је ситуација остала под контролом, јавио је ТАСС.


Регионалне влaсти: Руске снаге гранатирале Берислав

У данашњем гранатирању центра Берислава које су извеле руске снаге повријеђено је пет људи, од којих су троје у тешком стању, изјавио је начелник Херсонске обласне војне управе Јарослав Јанушевич.

Навео је да је гранатирана градска пијаца и да је напад изведен вјероватно из Каховке, која је под контролом руских снага, преноси Интерфакс Украјина.

Берислав је град у Херсонској области на југу Украјине. Налази се на десној обали Дњепар, преко пута Каховке.



Богомаз: Напад на Брјанску област, дошло до нестанка струје

У нападу украјинског дрона на Климовски округ у Брјанској области на западу Русије оштећен је објекат за напајање електричном енергијом, изјавио је губернатор Александар Богомаз.

Он је навео да нема повријеђених, а да је због оштећења енергетског објекта дошло до нестанка струје, преноси РИА Новости.

Агенција наводи да је Брјанска област, која се налази непосредно уз границу са Украјином, стално под ватром Оружаних снага Украјине од почетка сукоба 24. фебруара прошле године.

У Брјанској области на снази је жути ниво терористичке пријетње.


Кличко: Напад дроновима на Кијев, оштећена енергетска инфраструктура

Украјински званичници саопштили су да је Русија дроновима напала важну инфраструктуру у Кијеву и околини.

Ово је друга ноћ заредом да је на удару украјинска престоница.

Гувернер Олексеј Кулеба навео је да су у нападу коришћени дронови иранске производње и да је дејствовала украјинска ПВО која је оборила "16 објеката над Кијевом". Више од три сата оглашавале су се сирене које упозоравају на напад.

Градоначелник Виталиј Кличко саопштио је да је нанијета штета енергетској инфраструктури, што је довело до прекида снабдијевањем електричном енергијом и грејањем. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана