РПЦ: Цариградски патријарх лично одговоран за прогон канонске Украјинске православне цркве

Г.С.
РПЦ: Цариградски патријарх лично одговоран за прогон канонске Украјинске православне цркве

МОСКВА - Цариградски патријарх Вартоломеј сноси личну одговорност за организовање прогона вЈерника канонске Украјинске православне цркве, саопштио је Синод Руске православне цркве.

„Руководство расколника које је признао Фанар, са посебним жаром захтјевало је доношење закона којим се фактички забрањује Украјинска православна црква. Патријарх Вартоломеј, који је раније јавно одобравао кривично гоњење и хапшења њених јерараха и свештенства, као првосвештеника Ана и Кајафа, отворено је подржавао акције државних власти, чија је сврха - распеће и уништење канонске цркве у Украјини. Дакле, цариградски патријарх сноси личну одговорност за организовање прогона вјерника Украјинска православна црква”, наводи се у саопштењу Синода.

Синод је позвао и међународне организације да одмах одговоре на угњетавање вјерника.

“Усвојени приједлог закона је неспојив са концептом владавине права и представља политичку декларацију која има за циљ да легализује уништавање већинске вјерске заједнице”, истиче се у саопштењу.

Украјински парламент усвојио је у уторак закон који омогућава да се у Украјини забрани Украјинска православна црква. Како је појаснио посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет мјесеци да „прекине везе са Руском православном црквом”. 

Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања. Прије тога, приједлог закона је подржао Свеукрајински савјет цркава и вјерских организација, преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана