Роулинг: Имам право да мушкарца назовем мушкарцем!

Срна
Foto: Нешнл Џиографик

БИЈЕЛЈИНА - Позната књижевница Џоана Роулинг, аутор чувеног романа о Харију Потеру, истиче да је слобода говора мртва, уколико је и тачан опис нечијег биолошког пола одједном постао - кривично дјело.

Она позива шкотску полицију да је ухапси у складу са новим законом, уколико су њене изјаве на друштвеним мрежама кршење закона.

Роулинг “транс жене” назива - мушкарцима, а међу њима су се нашли осуђени злочинци, транс активисти и друге јавне личности.

Премијер Шкотске Хумза Јусеф најавио је да ће нови закон обрачунати са “растућим таласом мржње”.

Закон о мржњи и јавном реду Шкотске из 2021. године допуњен је новим кривичним дјелом “распиривање мржње” по основу година, инвалидитета, религије, сексуалне оријентације и транс идентитета.

Закон не штити посебно жене, а власти Шкотске очекују да ће се злочин распиривања мржње према женама наћи у закону против мизогиније, који тек треба да се донесе.

Роулингова је на друштвеној мрежи “Икс” написала да “шкотски законодавци дају већи значај осјећањима мушкараца који спроводе своју идеју о женскости, колико год мизогинистички или опортунистички били, него правима и слободама стварних жена и дјевојчица”.

“Није могуће тачно описати или ухватити се у коштац са реалношћу насиља и сексуалног насиља почињеног над женама и дјевојкама, или се позабавити тренутним нападом на права жена и дјевојчица, ако нам није дозвољено да мушкарца називамо - мушкарцем”, објашњава она.

Роулингова наводи неке примјере осуђених злочинаца, међу којима су и транс силоватељ Исла Брајсон, те Ендрју Милер који је облачио као жена и сексуално злостављао дјевојчицу.

У серији постова на друштвеним мрежама, Роулингова их описује као мушкарце, означавајући тако и транс активисте, као и друге појединце.

“Тренутно нисам у земљи, али ако се ово што пишем по новом закону квалификује као кривично дјело, унапријед се радујем хапшењу када се вратим”, написала је она на мрежи “Икс”.

Шкотска полиција наводи да није добила пријаве поводом ових ставова познате књижевнице.

Како наводи Би-Би-Си, случај транс силоватеља Исле Брајсона, који је пол промијенио док му се судило за двоструко силовање, отворио је важно питање у Великој Британији – да ли казну треба да служи у мушком или женском затвору.

Брајсон је силовао двије жене 2016. и 2019. године, у вријеме када је био Адам Грејем.

Првобитно је био послат у женски затвор, али је убрзо премјештен у мушки. До премјештаја је дошло усљед забринутости за безбједност жена које су биле у близини осуђеног сексуалног преступника.

Случај је довео до хитне промјене прописа, према којима ће сви транс осуђеници казну служити у затворима на основу свог пола на рођењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана