"Росконгрес": Математички немогуће отплатити амерички дуг

Срна
Foto: Илустрација

Амерички државни дуг и буџетски дефицит представљају највећу пријетњу глобалној економији ове године, саопштила је руска владина агенција "Росконгрес".

- Дуг Вашингтона од 34 трилиона долара је математички немогуће отплатити - тврди "Росконгрес" у најновијем извјештају, базирајући своју процјену на тренутном односу између величине дуга, стопе по којој расте и буџетских прихода.

У извјештају се наводи да је прекомјерни дуг акумулиран по ниским стопама, али га је потребно рефинансирати по високим стопама које ограничавају економску активност и смањују прилив готовине.

- Средњорочно, сервисирање америчког дуга коштаће један трилион долара годишње - наводи се у извјештају под насловом "Кључни догађаји – 2024. Геоекономија. Прогнозе. Главни ризици".

У извјештају се напомиње да Вашингтон не може да ријеши проблем поновним покретањем штампарије ове године, јер би то довело до веће инфлације.

- У САД су 2022. године потрошачке цијене скочиле на највиши ниво у посљедњих неколико деценија, што је навело Федералне резерве да се упусте у серију повећања стопа како би укротиле инфлацију - наводи се у извјештају.

"Росконгрес" напомиње да је савезни дуг САД премашио 34 трилиона долара први пут у историји крајем децембра. Сада износи око 102.000 долара за сваког мушкарца, жену и дијете у земљи.

Укупан јавни дуг САД је отприлике једнак економијама Кине, Њемачке, Јапана, Индије и Велике Британије заједно, као што је истакла "Фондација Петер Г. Петерсон", нестраначка група за фискалну политику у Њујорку.

Међу осталим пријетњама глобалној економији, "Росконгрес" је идентификовао глобални "балон" на тржишту некретнина, помињући банкроте познатих кинеских инвеститора у области некретнина "Кантри гарден" и "Евергранд", несталност америчког тржишта акција и демографска питања, односно смањење кинеске популације.

Фондација "Росконгрес" основана је 2007. године и кључни је организатор националних и међународних конгреса и изложби са економским и друштвеним фокусом. Међу догађајима којима је Фондација била домаћин је и Форум Русије и Африке у Санкт Петербургу у јулу, подсјећа "Раша тудеј".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана