Роман Абрамович крије новац у њемачким фирмама?

Танјуг
Роман Абрамович крије новац у њемачким фирмама?

БОН - Новац Романа Абрамовича, руског олигарха блиског предсједнику Русије Владимиру Путину, уложен је у најмање пет њемачких фирми, показују повјерљива документа кипарске фирме за управљање имовином "МеритСервус" којима је обухваћен период од 2004. до 2022. године.

Руски олигарх је, произлази из тих докумената, био клијент кипарске фирме најмање до краја марта 2022, пренио је Дојче веле.

Абрамович је од средине 2022. на листи особа против којих су уведене санкције Европске уније, што значи да би његов новац инвестиран у Европи требало да буде замрзнут. 

И "МеритСервус" се од априла ове године налази на списку санкционисаних фирми, на који га је ставила Велика Британија.

Одлука је образложена тиме да је фирма радила за Абрамовича.

Горе наведени документи само су дио од око 400.000 докумената који су процурили из "МертСервуса" и које је њемачки јавни сервис SWR добио на увид од америчке организације за транспарентност "ДДОС-Сикретс". 

Истраживачки тим SWR већ мјесеци анализира добијене документе који садрже списак са именима више од 2.500 клијената, мејлове, јавнобиљежничке исправе, копије пасоша и акте банака.

Осим тога и изводи из њемачког Трговачког регистра указују да би Абрамович упркос санкцијама, могао да има удјеле у најмање три њемачке софтверске компаније.

Јавности је до сада било непознато да је Абрамовичев новац завршавао у Берлину, гдје своје сједиште има "Ауто1", старт-ап који се рекламира као највећа европска онлајн-платформа за трговину аутомобилима. 

Та фирма је вриједна милијарде. 

Офшор-компанија "Ервингтон", у стопостотном Абрамовичевом власништву, 2020. је имала удјеле у том старт-апу, произлази из списка власника удјела фирме "Ауто1".

Из докумената "МеритСервус" који су процурили у јавност, произлази да је Абрамович улагао и у друге берлинске старт-апове - рецимо у медијско предузеће "Showheroes" које послује на глобалном нивоу. 

Оно је, исто као и "Ауто1", новац добило посредством офшор-компаније по имену "Иннес Њорлдњиде Холдингс Лимитед". 

У писму из 2019. које су новинари немачког SWR-а добили на увид, један од шефова "МеритСервуса" саопштио је оснивачу "Showheroesа" да је "господин Абрамович последњи корисник фирме Innes Worldwide Holdings Limited' ".

Абрамовичева фирма купила је уделе у још три мања старт-апа који су специјализовани за апликације. 

На упит новинара SWR-а да ли им је познато да је Абрамович уложио новац код њих, није одговорила ниједна од тих фирми, као ни "Showheroes".

Фирма која се стално појављује у вези с Абрамовичевим улагањима је инвестициони фонд "Таргет Глобал", који је прије 10 година основан у Москви, а сада има сједиште у Берлину. 
Тај фонд се рекламира као инвеститор у више од 100 старт-апова у Немачкој, међу којима је и "Ауто1". 

Представница фонда је на упит SWR-а демантовала да је Абрамович уложио новац у "Таргет Глобал Холдинг Лимитед".

Међутим, из кипарских докумената видљиво је да је руски олигарх 2020. дао 15 милиона долара кредита једној ћерки-фирми у стопостотном власништву "Таргет Глобала".

Представница старт-апа "Ауто1" је потврдила да су „фирма из Таргета" улагале у "Ауто1", али, каже, "то је било много година пре првих санкција". 

Такође, је додала да у међувремену постоје само "ограничена сазнања" о власницима удела, с обзиром на то да је та твртка од фебруара 2021. излистана на берзи. 

На једном списку власника удјела у том старт-апу из 2021, међу 35 деоничара је седам у чијем се имену налази и реч "Таргет". И у кипарским документима које је SWR добио на увид спомиње се Абрамовичева фирма "Ервингто", заједно са "Таргет-фирмама".

Роман Абрамович није реаговао на вишеструке упите новинара SWR да се изјасни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана