Ројтерс: Украјина затражила од чланова Америчког конгреса да пошаљу борбене авионе Ф-16

ГС/Агенције
Ројтерс: Украјина затражила од чланова Америчког конгреса да пошаљу борбене авионе Ф-16

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 361. дан. Минхенском конференцијом о безбједности преовлађују планови о још већој војној и финансијској помоћи Украjини. Ентони Блинкен упозорио је Кину да не шаље оружје Русији, јер ће бити посљедица, Риши Сунак изјавио је да је Лондон "спреман да подржи све савезнике уколико могу сада да пошаљу борбене авионе Украјини".

Бастрикин: Украјинска војска обезглављује погинуле плаћенике

Предсједник Истражног комитета Руске Федерације Александар Бастрикин изјавио је да украјинска страна на све начине настоји да сакрије податке о страним плаћеницима, између осталог, обезглављујући њихова тијела.

-С циљем да усложни идентификацију њихових тијела, украјинска војска одсијеца им главу и шаке - додао је Бастрикин.

Он је за Тасс рекао да је неколико таквих тијела пронађено у зони извођења специјалне војне операције.

Према његовим ријечима, на основу снимака у мобилним телефонима установљено је да она припадају плаћеницима из Пољске.

Министарство одбране Русије: Кијевски режим припрема провокацију са радиоактивним материјама

МОСКВА - Министарство одбране Русије упозорило је да кијевски режим пред почетак 11. посебне сједнице Генералне скупштине УН наставља припрему за провођење велике провокације да би окривио Русију за наводно "грубо кршење" обавеза Конвенције о нуклеарној безбједности током специјалне војне операције.

За реализацију те провокације, како се наводи, из једне европске државе у Украјину је, избјегавајући царину, достављено неколико контејнера са радиоактивним материјама које ће бити искориштене за инсценирање локалне контаминације на подручју једног од радијационо опасних објеката које контролише кијевски режим.

-Циљ ове провокације је да се окриве Оружане снаге Руске Федерације за наводно нанесене неселективне ударе по радијационо опасним објектима Украјине, које доводи до цурења радиоактивних материја и локалне контаминације - наводи се у саопштењу.

Ројтерс: Украјина затражила од чланова Америчког конгреса да пошаљу борбене авионе Ф-16

На маргинама Минхенске безбједносне конференције украјински званичници позвали су чланове Америчког конгреса да утичу на предсједника САД Џозефа Бајдена да Украјини пошаље борбене авионе Ф-16, наводећи да би савремени борбени авиони повећали способност украјинских снага да се боре са руским ракетним нападима.

У украјинским контактима, са конгресменима и сенаторима из редова републиканаца и демократа, учествовао је и украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба, преноси Ројтерс.

-Рекли су нам да желе борбене авионе типа Ф-16 да би потиснули непријатељску противваздушну одбрану - изјавио је сенатор Марк Кели, бивши астронаут који је у америчким ратним операцијама био пилот ловаца америчке морнарице.

Амерички председник је прошлог месеца кратко одговорио "не" када су га питали да ли би одобрио захтјев Украјине да се испоруче авиони Ф-16, а званичници Бајденове администрације су оцијенили да би САД требало да се фокусирају на обезбјеђивање оружја које се може одмах употребити на бојном пољу, а не на борбене авионе који захтевају опсежну и дуготрајну обуку.

Зеленски разговарао са Макроном

Украјински предсједник Володимир Зеленски и француски предсједник Емануел Макрон разговарали су о сарадњи у области одбране и примјени украјинске формуле мира, преноси Унијан.

-Наставио сам пријатељски дијалог са председником  - навео је Зеленски на Твитеру.

Борел: Mинистри одбране ЕУ 7. и 8. марта о муницији за Украјину

Ванредни састанак министара одбране ЕУ биће одржан 7. и 8. марта ради координације додатних испорука оружја и муниције Украјини, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбjедност Jозеп Борел на Минхенској безбедносној конференцији.

-Прва и најхитнија ствар коју геополитичка Европа мора да уради јесте да наоружа Украјину - рекао је Бореl, наведено је у саопштењу Европске службе за спољне послове.

Истакао је и да "Русија не може да добије овај рат и да Украјина мора да побиједи".

-Онда пређимо са ријечи на дјела и убрзајмо нашу војну подршку Украјини, јер је Украјина у критичној ситуацији са становишта расположивог оружја - рекао је Борел.

Нагласио је да недостатак оружја треба брзо да се ријеши и да је то питање недјеља.

Ванг: Не желимо даљу ескалацију конфликта

Кинески дипломата високог ранга Ванг Ји рекао је данас шефу украјинске дипломатије Дмитру Кулеби да је Кина посвећена миру и да не жели даљу ескалацију конфликта у Украјини.

"Не желимо да украјинска криза и даље расте. Спремни смо да радимо са међународном заједницом на томе да се избјегне даља ескалација и неуморно ћемо тежити миру", рекао је Ванг на маргинама Минхенске безбједносне конференције.

Ванг, шеф Канцеларије за спољне послове при Централној комисији, рекао је да се Пекинг увијек залагао за рјешавање украјинског конфликта кроз преговоре.

Он је навео да Кина види Украјину као стратешког партнера и да се нада да ће се односи двије земље и даље развијати, пренио је "Спутњик".

Ванг је рекао на састанку са шефом аустријске дипломатије Александером Шаленбергом да украјинска криза не треба да се настави и да све стране требају да добро размисле о начинима за постизање прекида ватре и окончање рата.

 

Оглашена ваздушна опасност у више региона

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се јутрос у украјинским регионима Харкив, Дњипропетровск, Миколаив и Одеса, као и у дијеловима Запорожја и Херсона који су под контролом Кијева, приказано је на онлајн мапи украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.

Касније су украјински медији јавили да се неколико експлозија догодило у граду Чухуив, у региону Харков, пренио је "Спутњик".

Русија је покренула ударе на украјинску инфраструктуру 10. октобра, два дана псолије напада на руски Кримски мост, за који је Москва саопштила да су га извршиле украјинске обавјештајне службе.

Борел: Запад мора повећати војну помоћ Кијеву

Шеф спољне политике ЕУ Јозеп Борел изјавио је данас да Запад мора повећати војну помоћ Украјини и убрзати њену испоруку.

-Мора се учинити више и брже. Има још много посла. Морамо повећети и убрзати испоруку наше војне помоћи - рекао је Борел у говору на Минхенској безбједносној конференцији.

Он је додао да подржава приједлог Естоније да ЕУ купи наоружање у име својих чланица да би помогла Украјини.

Овај приједлог јуче је представила премијер Естоније Каја Калас на конференцији у Минхену.

-Потпуно се слажем са приједлогом естонског премијера и радимо на томе. То ће функционисати - изјавио је Борел.

Блинкен упозорио Кину да не шаље оружје Русији, јер ће бити посљедица

Државни секретар САД Ентони Блинкен упозорио је директора Канцеларије за спољне послове Комунистичке партије Кине Ванг Јија на последице,  уколико Пекинг пружи материјалну подршку Русији у нападу на Украјину.

Блинкен је казао да је Вашингтон забринут да Пекинг разматра слање оружја Москви.

-Постоје разни типови смртоносне помоћи о којој, ако ништа друго, бар размишљају да пошаљу, у шта улази оружје -  рекао је Блинкен.

Он је нагласио да ће Вашингтон ускоро објавити више детаља о томе.

Њих двојица су се састали на непознатој локацији, на маргинама Минхенске безбедносне конференције, неколико часова након што је Ванг критиковао Вашингтон да је "хистеричан" у актуелном спору око америчког обарања кинеског балона изнад САД, пренео је Ројтерс.

Ванг је рекао Блинкену да САД морају да се "суоче и исправе штету" у билатералним односима "изазваном неселективном употребом силе", истакли су из кинеског министарства спољних послова.

Песков: Крим као мета је прича која подстиче тензије

Недавне изјаве подсекретара САД за политичка питања Викторије Нуланд о Криму као легитимној мети за украјинске нападе указује на дубину неслагања САД и Рисије, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Нуландова је раније ове седмице изјавила да колективни Запад неће сматрати да је Украјина безбједна док Крим не буде барем демилитаризован и да САД подржавају масовне ударе на руске војне инсталације на Криму, те да их сматрају за легитимне мете.

-Ово још једном указује на дубину нашег неслагања, сматрам да показује да САД имају улогу главног подстрекача међународних тензија које имамо - рекао је Пексов, преноси "Спутњик".

Он је напоменио да Нуландова "припада веома широком кампу најагресивнијих `јастребова` у америчкој политици" и да су такви ставови веома добро познати руској страни.

Сунак: Британија спремна да подржи савезнике да сада пошаљу авионе Украјини

Премијер Велике Британије Риши Сунак изјавио је да је Лондон "спреман да подржи све савезнике уколико могу сада да пошаљу борбене авионе Украјини".

Говорећи на Минхенској безбjедносној конференцији, Сунак је рекао да је Британија спремна да преводи обуку украјинских пилота и поновио позив савезницима да удвостручне подршку, пренио је "Скај њуз".

Раније єе Сунак је казао да "апсолутно разумно" да НАТО пошаље далекометно оружје Украјини, како би могла да "спроведе контраофанзиву којом ће истєерати Русију са украјинске територије".

Када су новинари упитали Сунака да ли ће Британија послати оружја која би циљала Крим, он је рекао да НАТО мора да помогне Украјини да оствари одлучну предност на бојном пољу тенковима, у ваздуху, артиљеријом и дугометним оружјем.

Антонов: САД оптужбама на рачун Русије покушавају да оправдају своје злочине

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао је данас да Вашингтон покушава да оправда сопствене акције за подстицање украјинске кризе, оптужбама за наводне злочине Москве у Украјини и указао на "бескрајно пумпање" Кијева оружјем.

-Некада су Американци говорили да ће Украјину снабдијевати искључиво одбрамбеним наоружањем, а сада преносе тешка оклопна возила, артиљерију, вишецјевне бацаче ракета. САД снабдијевају нацисте обавјештајним подацима, обучавају милитанте -рекао је амбасадор, преносе РИА Новости.

Антонов се осврнуо на изјаве потпредсједнице САД Камале Харос, која је на Минхенској безбједносној конференцији оптужила Русију за "злочине против човјечности" у Украјини, а то је јуче исто изјавио и државни секретар Ентони Блинкен.

Дипломата је напоменуо да САД игноришу чињеницу да украјинска користи забрањену муницију, која се, како је рекао, у великим количинама увози у Украјину.

Осим тога, како је навео, Вашингтон "радије окреће леђа језивим сценама погубљења заробљених руских војника".

Руски амбасадор је рекао да је "оваква дволичност САД нечувена".

-Зашто Стејт департмент ћути о звјерствима украјинских насилника? Гдје гледају стручњаци америчких организација за људска права? - запитао је Антонов.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана