Ројтерс: Кинески званичници траже од Ирана да помогне у обуздавању напада Хута

Танјуг
Ројтерс: Кинески званичници траже од Ирана да помогне у обуздавању напада Хута

ТЕХЕРАН - Кинески званичници затражили су од иранских колега да помогну у обуздавању напада јеменских побуњеника Хута на трговачке бродове у Црвеном мору или да, у супротном, ризикују да наруше пословне односе са Пекингом, рекла су за Ројтерс четири иранска извора и дипломата упознат са тим питањем.

Извори су навели да су разговори о томе вођени на неколико недавних састанака у Пекингу и Техерану, одбијајући да прецизирају тачан датум сусрета и ко је присуствовао.

Неименовани ирански званичник истакао је да су кинески званичници рекли да ће, уколико на било који начин буде нанијета штета интересима Кине, то утицати на пословање Пекинга са Техераном.

Извори су додало да кинески званичници нису прецизирали на који начин ће у том случају бити нарушени трговински односи Кине и Ирана. Иако је Кина била највећи трговински партнер Ирана у протеклој деценији, трговински однос двије земље је несређен, наводи Ројтерс.

Агенција наводи да су, на примјер, кинеске рафинерије нафте прошле године купиле више од 90 одсто иранског извоза сирове нафте, пошто су америчке санкције држале подаље многе друге купце, а да су кинеске фирме профитирале од великих попуста. Иранска нафта, међутим, чини само 10 одсто кинеског увоза сирове нафте.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана