​​​​​​​Рогов: Украјинске снаге гађале Енергодар из тешког наоружања

ГС/Агенције
Рат у Украјини ушао је у 290. да
Foto: Танјуг/АП | Рат у Украјини ушао је у 290. да

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 290. дан. Кијев оптужује Москву за напад дроновима на југу Украјине. Британски премијер Риши Сунак обећао је Кијеву испоруку ПВО ракета кратког домета. Москва упозорава да се се сви они који испоручују оружје Кијеву суочити са правним последицама.

Двије особе погинуле у Украјинском гранитирању Мелитопоља

Двије особе су погинуле, а двије рањене у украјинском гранатирању рекреативног центра у граду Мелитопољ у региону Запорожја, рекао је виши званичник регионалне администрације Владимир Рогов.

Он каже да су двије украјинске ракете оборене, док су остале погодиле мете.

"У рекреативном центру избио је пожар. Према прелиминарним подацима, двије особе су погинуле, а двије су рањене. Ватрогасци покушавају да угасе пожар и извуку људе испод рушевина", рекао је Рогов.

Раније данас огласиле су се сирене за ваздушну опасност у Мелитопољу.
 

Москва: Замjеник руског шефа дипломатије обавjестио турског колегу о украјинским нападима на цивиле

Сергеј Вершињин, заменик руског министра спољних послова обавjестио је турског колегу Седата Онала о непрестаним украјинским нападима на цивилне објекте и цивиле у Донбасу, Запорожју и Херсонској области, саопштило је руско Министарство спољних послова.

У саопштењу издатом након руско-турских разговора одржаних у Истанбулу од 8. до 9. децембра, истиче се да је турска страна детаљно обавештена о тренутној ситуацији на терену и нападима украјинских оружаних снага на цивилне објекте и цивилно становништво у Донбасу, Запорошкој и Херсонској области

 

Рација украјинских агената у православним црквама

Украјинска безбједносна агенција извела је низ рација на украјинске православне цркве у региону Харкова на сјевероистоку земљем јавља "Раша тудеј".

Операција која је обухватила 14 вјерских објеката дио је пооштрене кампање Кијева против Украјинске православне цркве због њених наводних веза са Русијом, јавља "Раша тудеј".

Украјинска безбједносна агенција саопштила је да је провела "контраобавјештајне активности" као дио напора "борбе против субверзивних активности руских специјалних снага у Украјини".

Наводе да је циљ рација да се "спријечи кориштење вјерских заједница као ћелија `руског свијета`" и да су мета лица, појединци који желе да поткопају суверенитет Украјине.

Украјински агенти су јуче претресли мали манастир у зони Чернобиља и идентификовали, како је наведено, "16 сумњивих фигура".

Агензи су током рације у Херсону пронашли нерегистрован пиштољ, руски златни грб као и "материјале који величају Русију".

Украјинске власти покренуле су кампању против вјерских институција које се, како је наведено, доводе у везу са Москвом и то већ траје мјесецима

 

Порошенко тражи од САД оружје великог домета

Бивши председник Украјине Петро Порошенко позвао је Сједињене Америчке Државе да им дају оружје великог домета, да би, како је рекао, “уништили руска складишта и командне центре земље агресора”.

Порошенко је такође напоменуо да је Украјини потребна противваздушна одбрана и борбени авиони за заштиту цивилних објеката кључне инфраструктуре, пренио је украјински сајт прм.уа.

-Оружја никад доста. Ми то разумијемо и ситуација се поправља корак по корак. Имамо њемачке Гепарде, ИРИС-3, надамо се да ћемо ускоро имати америчку ПВО. Сада је потребно да имамо то све не само на првим линијама фронта, већ и да би се затворило небо на објектима кључне енергетске инфраструктуре широм земље - рекао Порошенко за ЦНН.

Он је рекао да би снабдијевање енергетском опремом и достављањем ПВО могло да промени правила игре и “спријечи Путина да напада кључну енергетску инфраструктуру”.

-Уз то, потребно нам је више наоружања, потребни су нам борбени авиони. Они су потребни да би се прекинула доминација у ваздуху и покриле украјинске трупе од руских напада - додао је бивши предсједник Украјине.

Он је, такође, поручио Американцима да снабдијевање артиљеријом, ракетним системима великог домета, не би значило да би дошло до удара на територију Русије.

-Ми то не радимо. То је питање повјерења. Украјинске оружане снаге имају повјерење Америке, а нама су потребне ове артиљеријске ракете великог домета. Можемо да уништимо руска складишта муниције, руска командна мјеста, и то ће нам помоћи да одбранимо Украјину. Помоћи ће нам да одбранимо Европу - истакао је Порошенко.

Рогов: Украјинске снаге гађале Енергодар из тешког наоружања

Украјинске снаге безбjедности гађале су обалу Енергодара из тешког наоружања, а испаљено је најмање 15 граната, изјавио је за РИА Новости Владимир Рогов, члан главног савjета војно-цивилне проруске администрације Запорошке области.

-Сада се обала Енергодара гађа из тешког наоружања. Забиљележено је најмање 15 удара, граната калибра 155. Поред тога, примијећен је и тешки дрон - додао је Рогов. Према његовим ријечима, у овом тренутку територија Запорошке нуклеарке, која се налази у Енергодару, није под ватром. Њемачка шаље Украјини 36.000 ћебади, која су била планирана за аукцију

Немачка ће Украјини послати десетине хиљада половних ћебади, која више нису потребна немачкој војсци, а претходна намјера је била да буду продата на аукцији, пренијела је украјинска “Европска правда” позивајући се на њемачки “Велт ам зонтаг”.

У тексту се напомиње се да ће Украјини као зимска помоћ бити послато 36.400 вунених ћебади из залиха Бундесвера. Покривачи су првобитно предати државном повјереничком друштву под контролом Савезног министарства финансија, Вебег ГмбХ, како би били продати на аукцији.

Маркус Фабер, посланик Слободне демократске партије, критиковао је намјеру да се ћебад продају.

- Украјини је хладно. Умјесто да преко Вебега продајемо ћебад из складишта Бундесвера, требало би да их ставимо на располагање Украјини -  рекао је Фабер.

Након критика због планиране аукције, министар финансија Кристијан Линднер прекинуо је продају и понудио их украјинској влади. Министарство се припрема за транспорт ћебади, која се тренутно налазе у центру за снабдијевање Бундесвера у Бланкенбургу.

Зеленски: Русији судити за злочине

Око 62 офсто руских ракетних удара на Украјину изведено је на цивилне циљеве, изјавио је украјински предсједник Володимир Зеленски.

-Бројни украјински градови, мјеста, села и насеља тешко су оштећени у руским нападима - рекао је Зеленски на конференцији у главном граду Кијеву, преноси Анадолија.

Како је казао, руски пројектили су “посебно гађали цивилне циљеве”, а руске снаге настављају убијати украјинске цивиле.

Он је рекао да су у украјинским областима које су поново заузеле руске снаге пронађене масовне гробнице.

-Злочини које је руска држава починила на тлу Украјине, посебно над Украјинцима, без преседана су од Другог свјетског рата - казао је Зеленски.

Истакао је да Украјина очекује од међународних партнера да подрже њене напоре како би се Русији судило за њене злочине.

Конашенков: Руске снаге напредују ка Красном Лиману

Портпарол руског министарства спољних послова Игор Конашенков изјавио је данас да руске оружане снаге настављају да напредују ка Красном Лиману.

Он је додао да су успјели да зауставе два украјинска контранапада, пренио је ТАСС.

Према Конашенковим ријечима, до 60 украјинских војника и плаћеника је ликвидирано у борбама на том мјесту, а уништено је борбено возило пешадије, као и два оклопна транспортера.

-Током акција у оквиру специјалне војне операције у Доњецкој Народној Републици (ДНР), руске снаге уништиле су непријатељски мобилни радарски систем АНТПК-36 америчке производње и два вишецевна ракетна бацача Град – саопштио је Конашенков.

Према његовим ријечима, радарски систем америчке производње уништен је код Торског, док су два украјинска вишецјевна ракетна бацача Град погођена код Северска, преноси ТАСС.

Украјина: У Одеси струју имају само витални инфраструктирни објекти

Након што су руске снаге ноћас дроновима напале енергетске објекте у Одеси, струју имају само витални инфраструктурни објекти, а сви остали потрошачи су искључени са напајања, саопштила је компанија Одеске електромреже.

Уништено је неколико енергетских објеката, а ванредна искључења су на снази и у граду и у цијелој Одеској области, преноси Интерфакс Украјина.

Претходно је украјинска Оперативна команда „Југ” саопштила да је хиљаде корисника у Одеској области остало без струје након ноћашњих руских напада дроновима.

Столтенберг: Алијанса може да избјегне сукоб са Русијом

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да би криза у Украјини могла да измакне контроли, али је изразио увјерење да ће оружана конфронтација између Русије и НАТО бити избјегнута.

-Бојим се да ће рат у Украјини измаћи контроли. Плашим се сукоба између Русије и НАТО, али сам сигуран да ћемо га избјећи - рекао је Столтенберг за норвешку мрежу НРК.

Столтенберг, бивши премијер Норвешке, рекао је да је садашње вријеме “судбоносно за Европу и Норвешку”.

-Ако нешто крене наопако, то би могло да има страшне посљедице - рекао је Столтенберг и додао да НАТО свакодневно ради на спречавању даље ескалације.

Он је рекао да постоји могућност општег рата и да је важно да се избјегне сукоб који ће укључивати више европских земаља и који би постао општи рат у Европи.

Столтенберг је истакао да је војна подршка Украјини сада важна.

Анкара: Спремни смо да пружимо помоћ Украјини и Русији да се оконча рат

Турска је потврдила да је спремна да Русији и Украјини пружи максималну подршку како би се окончао рат што прије, саопштило је данас турско министарство спољних послова.

Саопштење долази након консултација које су у Истанбулу обавили руски замјеник министра спољних послова Сергеј Вершињин и његов турски колега Седат Онал, пренео је ТАСС.

-Инсистирали смо на томе да рат у Украјини треба да се заврши што прије је могуће и нагласили да је наставак преговора неопходан да се пронађе праведно и одрживо рјешење. Потврдили смо да смо спремни да пружимо максималну могућу подршку свим странама - поручили су из турског министарства спољних послова.

Украјина:Хиљаде корисника у Одеској области без струје након руског напада дроновима

Након што су руске снаге ноћас дроновима напале енергетске објекте у Одеској области хиљаде корисника остало је без струје, саопштила је украјинска Оперативна команда „Југ”.

За сада нема информација о жртвама, преноси Интерфакс Украјина.

Претходно је Команда Ратног ваздухопловства Украјине саопштила да је Русија ноћас напала југ Украјине иранским дроновима камиказама Шахед.

Како се наводи, уништено је 10 од 15 дронова.

Дронови су оборени изнад Херсонске, Николајевске и Одеске области.

Небензја: Кијев покушава да разори Доњецк оружјем Запада

Стални руски представник у УН Василиј Небензја рекао је на састанку Савјета безбједности УН да је прошле седмице “дошло до масакра у Доњецку уз помоћ оружја Запада”.

Он је рекао да власти у Кијеву покушавају буквално да разоре Доњецк оружјем Запада.

-Подстакнут земљама Запада Украјинци буквално покушавају да разоре град - рекао је Небензја, пренио је ТАСС.

Пољански: Земље Запада нису могле ријеч да кажу о испорукама оружја

Земље Запада нису могле ништа суштински да кажу на састанку Савјета безбједности УН о испоруци оружја Украјини, рекао је први замјеник сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

-Наши бивши западни партнери нису могли ни ријеч да кажу о теми састанка - посљедицама масивних испорука оружја Украјини и то поред презентованих чињеница и доказа - рекао је Пољански.

Он је додао да западне земље “настављају да користе наратив који се своди на понављање истих ствари на сваком састанку”.

Небензја: Правне посљедице за оне који испоручују оружје Кијеву

Земље које испоручују оружје Кијеву и помажу украјинским оружаним снагама суочиће се са конкретним правним посљедицама, рекао је стални представник Русије при УН Василиј Небензја током састанка Савета безбједности.

-Ми савјесно региструјемо све такве криминалне радње САД и њихових савезника, оне ће имати конкретне правне посљедице за све умијешане - рекао је Небензја.

Он је додао да се прате и уништавају испоручена возила.

-Откако је њихова количина у западним складиштима опала, Вашингтон и његови савезници у посљедње вријеме покушавају да активно раде са трећим земљама, купујући од њих оружје и војну опрему и отпремајући је у Украјину - рекао је дипломата.

Он је додао да је ту чињеницу недавно признао украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба, пренио је ТАСС.

Амбасадор Украјине: Повраћене територије доказ да оруже које имамо служи сврси

Стални представник Украјине при УН Серхиј Кислица изјавио је да су територије на истоку и југу земље, које су украјинске снаге повратиле од руских, „најубједљивији и најјачи доказ да сво оружје које поседује Украјина служи својој сврси, односно да помогне украјинским снагама да ослободе територију“.

Кислица је на сједници Савјета безбједности УН, одговарајући на оптужбе Русије да оружје које Запад доставља Украјини завршава у трећим земљама рекао да Украјина има вишестепени систем контроле у циљу спречавања нелегалног промета и употребе оружја, преноси Укринформ.

Володин: Њемачка и Француска морају да плате одштету становницима Донбаса

Предсједник руске Државне думе Вјачеслав Володин сматра да Њемачка и Француска морају да плате одштету становницима Донбаса, а да Европљани треба да схвате ко је одговоран за њихове проблеме.

-Њемачка и Француска морају да плате одштету становницима Донбаса... А грађани Европе треба да знају због кога су у проблемима - недостатак гријања, струје, огромна инфлација, затварање предузећа - написао је Володин на свом Телеграм каналу.

Према његовој оцјени, ситуација у Украјини је посљедица „лажљиве политике лидера тих држава”.

Према Володиновим ријечима, 2014. године су министри спољних послова Њемачке и Француске, као гаранти, потписали документ о мирном рјешавању проблема између легалних украјинских власти и опозиције.

Он додаје да се све завршило, како је навео, државним ударом у Кијеву и геноцидом над становништвом Донбаса, а да су након тога те земље учествовале у закључивању Минских споразума, које нико није планирао да спроведе.

-Унапријед планирано неиспуњавање обавеза преузетих потписивањем међународног споразума - то је не само само губитак повјерења, веcћ и злочин за који потписници Минских споразума - Меркелова, Оланд и Порошенко - морају да сносе одговорност - сматра Володин.

Бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је недавно да су споразуми из Минска били потписани како би се Украјини дало времена да ојача, пренијели су медији.

ИАЕА извршила 4. ротацију својих стручњака у украјинској нуклеарки Запорожје

Међународна агенција за нуклеарну енергију УН (ИАЕА) извршила је четврту ротацију својих стручњака у нуклеарној електрани Запорожје, наводи се у саопштењу агенције.

-У НЕ Запорожје ове недеље је стигао нови тим стручњака ИАЕА и замијенио оне који су били тамо последњих неколико недјеља. То је четврти тим ИАЕА у највеcћој европској нуклеарној електрани од покретања помоћи ИАЕА и успостављања Мисије подршке и помоћи Запорожју (ИСАМЗ) 1. Септембра - наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

 Према наводима ИАЕА, радови на санацији штете проузроковане гранатирањем 19. и 20. новембра су завршени “осим неких мањих оштеcћења који не изазивају забринутости за безбједност”.

ИАЕА је саопштила такође да је ове недејље извршила инспекцију украјинских нуклеарних електрана Хмељницкаја и Ровенскаја.

-У оквиру интензивних активности на спречавању опасности од нуклеарног удеса током актуелног оружаног сукоба у Украјини, ИАЕА је спровела инспекције нуклеарне безбједности и безбједности у нуклеарним електранама Хмељницкаја, Ривне Хмељницкаја и Ровенскаја - наводи се у саопштењу и истиче да две електране нису претрпјеле никакву физичку штету од сукоба, али трпе неке посљедице непријатељстава, на примјер нестанке струје, што указује на потребу да се хитно набаве резервни дизел агрегати.

Белорусија ће дозволити Украјини без предуслова транзит жита преко своје територије

Белорусија је саопштила у Уједињеним нацијама да ће дозволити, без предуслова, транзит жита из Украјине преко њене територије за извоз из литванских лука, изјавио је портпарол УН Стефан Дижарик.

Бјелорусија је у јуну навела да ће дозволити да украјинско жито иде преко њене територије у луке Балтичког мора, ако би јој било дозвољено да испоручује своју робу из тих лука. Међутим, Украјина се са тиме није сложила, пренио је Ројтерс.

Замјеник министра иностраних послова Бјелорусије Јуриј Амбражевич састао се са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом у Њујорку да би му рекао да нема предуслова за

транзит украјинског жита, рекао је Дижарик.

Амбразевич је, такође, поновио захтјеве своје владе везане за извоз белоруског ђубрива, који је тренутно под санкцијама, навео је портпарол УН у саопштењу послије састанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана