Родбина убијеног тинејџера тражи крај насиља и промјену закона у Француској

Танјуг
Родбина убијеног тинејџера тражи крај насиља и промјену закона у Француској

ПАРИЗ - Рођак француског тинејџера Нахела М. кога је убио полицајац, рекао је да породица није жељела да његова смрт изазове нереде и да жели да се ситуација смири, али је инсистира на томе да закон о примјени оружане силе у заустављању возила мора да буде промијењен.

Нахела М. је полицајац убио из ватреног оружја у уторак због тога што  наводно није зауставио возило ради саобраћајне контроле. Широм Француске трају нереди од уторка, када је полицајац пуцао и убио 17-годишњака.

-Никада нисмо позивали на мржњу или нереде - рекао је Нахелов рођак за Би-Би-Си.

Говорећи у близини породичне куће у Нантеру, предграђу Париза, рођак је указао да нереди широм Француске који трају пет дана, нису у част Нахелу.

Рођак је нагласио да је Нахелова породица позвала на мирну шетњу у знак сјећања на Нахела, али не на нереде, насиље и крађе.

Рођак убијеног тинејџера алжирског и мароканског поријекла рекао је да француске власти сада морају да промијене закон који дозвољава полицајцима да пуцају током заустављања возила.

Нахелов рођак је навео да је француској полицији потребна боља обука.

Француски кривични закон промијењен је 2017. године како би се омогућила шира употреба ватреног оружја након што је полиција навела да се суочава са повећаним нивоом насиља.

На полицајцима је да оцијене да ли возачево одбијање да се повинује представља ризик.

Градоначелник Нантера, Патрик Жари, затражио је од становника тог париског предграђа да пренесу позив породице убијеног 17-годишњег тинејџера да се прекине насиље и смири ситуација.

Бака убијеног тинејџера Нахела позвала је на прекид насиља и смиривање ситуације.

 Она је рекла да изгредници користе убиство њеног унука као "изговор" за насиље и нереде.

-Нека не разбијају школе, нека не разбијају аутобусе - рекла је 70-годишња Нахелова бака. Она је навела да је уморна.

-Готово је, за моју кћерку више нема живот - рекла је она послије смрти унука.

И Нахелова мајка, идентификована као Мунија М, рекла је телевизији Франс 5 да је љута на полицајца који је убио њеног сина, али не и на полицију.

-Видио је малог клинца арапског изгледа, хтио је да му одузме живот - казала је она.          

Мунија М. је истакла да "полицајац не може узети пиштољ и пуцати на нашу дјецу, одузимати животе нашој деци".

Француски предсједник Емануел Макрон наложио министрима на синоћ одржаном хитном сстанку владе да "наставе да чине све како би се успоставио ред и гарантовао повратак безбjедности и мира у француским градовима.

Предсjедник Француске је указао да "влада мора и даље даноноћно да буде уз полицију, жандарме, судије, чиновнике и ватрогасце".

-Морамо прво да одвојимо вријеме да оквалификујемо догађаје прије него што донесемо закључке - поручио је шеф државе највишим француским званичницима.

На захтјев Макрона, премијерка Елизабет Борн ће данас  примити предсједнике посланичких група у Народној скупштини, пренио је БФМТВ.

Протекла ноћ била је мирнија него претходне и полиција је привела свега 78 изгредника, скоро 10 пута мање него у ноћи између суботе и недјеље.

У Паризу је ухапшено око 20 изгредника, али на мјестима на којима су се претходних дана жестоко сукобљавали демонстранати и полиција ноћас је било релативно мирно, наводи БФМТВ.

Само у ноћи са суботе на недјељу ухапшено је 719 људи, повријеђено је 45 полицајаца и жандарма, запаљено је 577 возила и 74 објекта, док је на јавним путевима забиљежен 871 пожар, саопштило је француско министарство унитрашњих послова.

Након што је у недјељу увече примио премијерку Елизабет Борн и седам министара, предсједник државе Емануел Макрон данас ће се састати са предсједником Сената Жераром Ларшеом, а затим и са Јаел Брон-Пиве, предсједавајућом Народне скупштине.

Макрон ће у уторак примити у Јелисејској палати и 220 градоначелника и предсједника општина у којима су се протеклих дана демонстранти жестоко сукобљавали са полицијом и палили аутомобиле и куће, саопштено је из предсједничке администрације.

Градоначелник Марсеја најавио помоћ за трговце

Градоначелник Марсеја Беноа Пајан најавио је данас помоћ од два милиона евра за трговце у том граду чија су предузећа оштећена у нередима.

Пајан је рекао да су продавнице од суштинског значаја за свакодневни живот људи у Марсеју и динамику града, пренео је Би-Би-Си.

Пајан је навео да зна да може да рачуна на све заједнице да ће учествовати у настојању да се помогне трговцима.

Марсеј је заједно са бројним француским градовима од уторка поприште нереда, а многа локална предузећа су нападнута и опљачкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана