Рјабков: Русија ће наставити нуклеарне пробе само ако то учине и САД

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА- Русија ће наставити да врши нуклеарне пробе само ако то учине и САД, саопштио је данас замјеник министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"Руски председник Владимир Путин је јасно формулисао задатак: треба да припремимо наше полигоне за наставак тестирања. Међутим, у практичном смислу, тестови се могу наставити тек након што САД спроведу слична тестирања", рекао је високи руски дипломата.

Рјабков је саопштио новинарима у Доњем дому руског парламента да је Русија уочила знаке недавних припрема САД за нуклеарне тестове у Невади, преноси ТАС С.

„Постоје знаци да се одговарајуће акције спроводе или да су извођене барем донедавно на полигону у Невади“, рекао је високи руски дипломата.

Рјабков је навео да руско министарство спољних послова припрема нацрт закона о опозиву ратификације важног споразума о забрани нуклеарних проба.

"Руска страна законодавно опозива ратификацију Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба само да  би уравнотежила статус са САД", нагласио је Рјабков.

Он је додао да Москва повлачи  ратификацију, "односно балансира свој статус на начин на који су САД радиле дуги низ деценија".

Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба потписан је 1996. године, а Русија га је ратификовала 2000. године.

Поједине земље, међутим, укључујући Сједињене Државе и Кину, то још нису учиниле.

Истовремено, државе које посједују нуклеарно оружје добровољно су се обавезале да неће спроводити таква тестирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана