Рјабков: Нема повратка Русије у Споразум о конвенционалним оружаним снагама

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА - Русија нема намјеру да се враћа у Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ), поручио је данас замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков и додао да је то поглавље затворено.

"Што се тиче споразума ЦФЕ, то поглавље је затворено, окренута је нова страница. Неће бити ревизије овог документа", рекао је Рјбаков, преноси ТАСС.

Он је навео да се Москва нада да ће Запад озбиљно схватити поруку Русије након повлачења из споразума ЦФЕ.

"Надам се да се на Западу сви ови сигнали схватају веома озбиљно. Ово је историјски тренутак. Западне земље морају да извуку закључке", поручио је Рјабков.

Истовремено, руски дипломата је рекао да Москва има доказе да неке источноевропске земље крше Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи.

"У посљедње вријеме смо добили доказе да су неке источноевропске државе директно прекршиле одредбе ЦФЕ уговора", истакао је Рјабков.

Он је истакао да су земље чланице НАТО-а и Русија потписнице низа других међународних споразума, од којих неки имају фундаменталну безбједносну улогу.

"Увјерен сам да ће такви документи као што је Споразум о неширењу нуклеарног оружја, задржати свој значај и у будућности", навео је руски дилпломата.

Руски медији раније су објавили да ће парламент Русије размотрити повлачење из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ), а руски предсједник Владимир Путин именовао је Рјабкова за свог званичног представника током разматрања Споразума, пренио је ТАСС.

Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи потписан је у Паризу 19. новембра 1990. године, а потписали су га представници 16 држава чланица НАТО-а и шест чланица Варшавског пакта.

На самиту ОЕБС-а 1999. године у Истанбулу потписана је ажурирана верзија споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана