Рјабков: Док САД не промјене политику у Украјини, нема разговора о Новом СТАРТ-у

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА - Русија неће преиспитати суспензију Новог СТАРТ уговора о нуклеарном наоружању са Сједињеним Државама све док Вашингтон не промјени политику према Украјини, изјавио је данас замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Рјабков је рекао да је Русија 28. фебруара предала америчкој амбасади у Москви званичну биљешку о суспензији руског учешћа у Новом СТАРТ уговору преноси ТАСС.

''Американце су занимали поједини детаљи наше одлуке. Посебно су питали када ће услиједити званично обавјештење, јер је то неопходно у овом случају. Одговорили смо да чим предсједник Русије Владимир Путин потпише одговарајући закон, што је учињено јуче, одмах би услиједило званично обавјештење", рекао је он и додао да је нота уручена преко амбасаде САД.

 ''Све док Сједињене Државе не промјене своје понашање, док не видимо знаке здравог разума у ономе што раде у вези са Украјином, не видимо никакве шансе да се одлука о суспендовању Новог СТАРТ-а преиспита'', рекао је.

Предсједник Русије Владимир Путин је прошле недеље саопштио да Москва суспендује своје учешће у споразуму, уз образложење да Сједињене Државе покушавају да нанесу ''стратешки пораз'' Русији у Украјини.

Споразум су 2010. потписали тадашњи предсједници Русије и САД Дмитриј Медведев и Барак Обама, како би се ограничио број стратешких нуклеарних бојевих глава које свака страна може да распореди, а у оквиру којег су обе стране могле да изврше одређен број инспекција.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана