Ријетка инфекција стигла у Европу: Напада очи, плућа и кости, шире је мачке

B92
Foto: thesun

У Европи, тачније у Великој Британији, појавила се ријетка инфекција коју на људе преносе мачке. До сада су случајеви заразе забиљежени само у Јужној Америци, а сада су први случајеви на европском тлу забиљежени у Великој Британији.

Симптоми инфекције почињу са лезијама или ранама у близини мјеста које је било изложено гљивици. Али инфекција може утицати на очи, плућа, кости и зглобове.

 

Ријеч је о кожној болести, прилично болној, која се манифестује, између осталог, у ранама и чиревима, најчешће на рукама.

 

Здравствене службе у Великој Британији тврде да су сви заражени гљивичном инфекцијом од исте мачке коју је породица донијела из Бразила, гд‌је је гљивица све распрострањенија и постала опасна по јавно здравље.

 

Све три заражене особе биле су позитивне на бактерију Sporothrik брасилиенсис, само једну врсту гљивице. Иста мачка изгребала је мајку, ћерку и ветеринара. Тражили су медицинску помоћ и сви су се опоравили. Инфекција се обично лијечи антифунгалним лијековима дуже од шест мјесеци, пише Дејли мејл.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана