Ријад купује турске дронове, Ердоган и бин Салман на потписивању

Танјуг
Ријад купује турске дронове, Ердоган и бин Салман на потписивању

ТЕЛ АВИВ - Саудијска Арабија је данас потврдила куповину турских беспилотних летјелица, а предсједник Реџеп Тајип Ердоган и престолонаследник Мохамед бин Салман присуствовали су церемонији потписивања уговора између компаније Бајкар и саудијског министарства одбране, преноси Ројтерс позивајући се на саудијске медије.

Саудијска Арабија ће набављати беспилотне летјелице "са циљем да повећа спремност оружаних снага краљевства и ојача њене одбрамбене и производне способности", саопштио је министар одбране принц Халид бин Салман данас на Твитеру, преноси СПА , која није дала више детаља о вриједности овог посла.

СПА је саопштила да су предсједник Ердоган и принц Мухамед присуствовали потписивању плана о сарадњи у области одбране који су потписали принц Халид и турски министар одбране Јашар Гилер.

Двије земље су такође потписале неколико меморандума о разумијевању у различитим секторима, укључујући енергетику, некретнине и директне инвестиције, саопштила је СПА.

Ердоган је у понедјељак стигао у саудијски град Џеду на Црвеном мору, на првој станици обиласка Залива.

Инвестиције и финансирање из Залива помогли су у ублажавању притиска на турску економију и њене девизне резерве од 2021. године, када је Анкара покренула дипломатске напоре да поправи везе са Саудијском Арабијом и Уједињеним Арапским Емиратима, наводи Ројтерс.

Турска је годинама била у сукобу са те двије заливске државе због подршке Анкаре продемократским покретима на Блиском истоку и сјеверној Африци, као и због убиства саудијског новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу 2018.

Ердоган ће данас отпутовати у Катар, што је слиједећа станица његове прве турнеје по Заливу од поновног избора у мају, док би у сриједу требало да стигне у Уједињене Арапске Емирате.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана