Рига планира да протјера 1.000 руских држављана

Срна
Foto: Odessa-journal

РИГА - Летонија планира да протјера око 1.000 руских држављана који нису предали документе за дозволу боравка и нису положили испит из летонског језика до 30. новембра, изјавила је начелник летонске Канцеларије за држављанство и миграције Мајра Розе.

"Више од 1.000 људи подлијеже протјеривању. Видимо да има много оних који су закаснили и још увијек покушавају да поднијесу захтјев за привремени боравак, али нажалост можемо само да им кажемо: 'Морате да одете јер се ниједна од 12 тачака закона не односи на вас'. Особа није радила, нема породицу, што значи да не постоји ништа због чега би могла да остане у Летонији", рекла је она у емисији летонске телевизије ТВ3.

Она је додала да је око 15.500 руских држављана на вријеме поднијело захтјев за стални боравак, а 3.000 за привремени. У међувремену, око 2.500 Руса није испоштовало рок, а неки су можда већ отишли у Русију преко других земаља ЕУ, укључујући Естонију, рекла је она.

Руским држављанима биће дато 30 дана да напусте земљу, али ако постоје посебне околности које их спречавају да оду, тај рок би могао бити продужен до годину дана.

У августу 2022. Влада Летоније одлучила је да не продужава привремене боравишне дозволе за руске држављане осим у посебним случајевима и да одобри стални боравак под условом да до септембра 2023. положе испит из језика земље који није лошији од нивоа А2. Људи млађи од 15 година и старији од 75 ослобођени су полагања тог испита.

Према измјенама и допунама закона о миграцијама Летоније, руски држављани су имали рок до 30. новембра да поново полажу испит из летонског језика, у ком случају би боравишна дозвола могла да буде продужена до краја 2023. године.

У септембру 2022. године, летонски парламент усвојио је закон који предвиђа трогодишњи прелазак на образовање на летонском језику. Након тога, руски језик ће моћи да се изучава само као језик мањина. У Летонији живи око 1,8 милиона људи, од којих око 40 одсто говоре руски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана