Резултати најновије анкете: Има ли Трамп и даље предност над Бајденом

Танјуг
Резултати најновије анкете: Има ли Трамп и даље предност над Бајденом

ВАШИНГТОН - Дводневно истраживање које су данас окончали Ројтерс и Ипсос показало је да републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп има минималну предност међу регистрованим бирачима - 43 одсто подршке наспрам 41 одсто колико подржава актуелног предсједника САД Џозефа Бајдена. Овакви резултати истраживања указују да покушај атентата на Трампа није изазвао значајнији помак у ставовима бирача, преноси Ројтерс.

Међутим, након покушаја атентата на Трампа, Американци су изразили страховање да ситуација у САД измиче контроли и да би избори 5. новембра могли изазвати више политичког насиља.

Чак 80 одсто бирача - сличан број и међу демократама и републиканцима, сагласило се са тврдњом да "ситуација у земљи измиче контроли".

Чак 84 одсто бирача у истраживању изразило је забринутост да ће екстремисти извршити акте насиља након избора, што је пораст у односу на резултате истраживања Ројтерса и Ипсоса спроведеног у мају, које је показало да 74 одсто бирача има ту бојазан.

Страхови од политичког насиља постали су израженији у Америци након што су хиљаде Трампових присталица напале Капитол хил 6. јануара 2021. године, покушавајући да оспоре Трампов изборни пораз у корист Бајдена.

Пуцњава и покушај атентата на Трампа у Пенсилванији подсјетили су на турбулентна политичка времена током 60-их година прошлог вијека и убиство демократског предсједника Џона Ф. Кенедија 1963. године, након чега је 1968. године убијен и његов брат, демократски предсједнички кандидат Роберт Ф. Кенеди.

Истраживање Ројтерса и Ипсоса које је спроведено онлајн, обухватило је 1.202 одрасле особе широм САД, укључујући 992 регистрована бирача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана