Резултати избора у Француској се славе и у репрезентацији

ГС
Foto: Танјуг,АП

ПАРИЗ- Други круг парламентарних избора у Француској је завршен, а побједу је однијела љевичарска коалиција Нови народни фронт са 43,29 одсто гласова, што их је довело до неочекиване побједе над десном странком Национално окупљање Марин Ле Пен, али без апсолутне већине у парламенту.

Избори у Француској помно се праћени и у њиховој репрезентацији која се тренутно налази у Њемачкој, гдје је „догурала“ до полуфинала Европског првенства.

Претходних дана највеће звијезде овог тима нису се либиле да позову народ Француске да изађу на изборе и не дозволе „десници“ да дођу до власти.

Тако је Килијан Мбапе видно забринут прије неколико дана поручио:

"Више него икад морамо да изађемо на изборе, не можемо да оставимо земљу у рукама ових људи. Прошлонедјељни резултат је био катастрофалан и надамо се да ће људи сада за викенд гласати за праву страну. Ми смо та генерација која може да направи разлику. Видимо да екстремисти куцају на врата моћи и имамо прилику да обликујемо будућност наше земље", рекао је Мбапе.

Њему су се придружили и неки нови репрезентативци као нпр. Жил Кунде који је послао поруку и након резултата јучерашњих избора.

„Олакшање је велико као што је била и брига посљедњих седмица. Честитам свим Французима који су се мобилизовали како ова прекрасна земља Француска не би била под управом екстремне деснице.“, поручио је Кунде.

Le soulagement est à la hauteur de l’inquiétude de ces dernières semaines, il est immense.
Félicitations à tous les Français qui se sont mobilisés pour que ce beau pays qu’est la France ne se retrouve pas gouverné par l’extrême droite.

— Jules Kounde (@jkeey4) July 7, 2024

Орелијен Тшуамени се такође огласио објавивши на твитеру кратку поруку „Побједа народа“, док је Турам честитао свима који су одговорили на опасност која се надвила над Француском, а Конате објавио само француску заставу.

У међувремену, на улицама Француске синоћ је дошло до сукоба полиције и демонстраната. У Марсеју демонстранти су узвикивали пароле против крајње деснице и коалиције Националног окупљања, док је у граду Рен ухапшено око 25 особа. Упркос забранама демонситрација, људи су се окупили, носећи "антифашистичке транспаренте". 

Полиција у француским градовима широм земље је мобилисана. Након што су им снаге безбједности наложиле да се разиђу, демонстранти су почели да узвикују ''Сви мрзе полицију'', а атмосфера је постала напета.

С друге стране, након објављивања резултата избора, преко 5.000 људи изашло је на улице да прослави побједу љевице, пише Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана