Ресторан у Лондону укинуо бакшише радницима прије закона који им даје цијели бакшиш

Танјуг
Ресторан у Лондону укинуо бакшише радницима прије закона који им даје цијели бакшиш

ЛОНДОН - Познати лондонски ланац ресторана "Пинг Понг" укинуо је бакшише својим радницима прије усвајања новог закона према којем запослени добијају 100 одсто напојница.

Уместо бакшиша, ресторан је увео "наплату бренда", односно наплату трошкова повезаних са управљањем франшизом и успостављањем искуства према стандардима бренда, од 15 одсто на основу које ће повећати плате свог особља, преноси Скај њуз.

"Одлука Пинг Понг да ефективно ускрати бакшиш радницима тако што су цинично променили цијену услуге на цијену бренда, како би избјегли нови фер закон о бакшишу, је један од најочигледнијих примера крађе бакшиша", изјавио је Брајан Симпсон из синдиката "Јунајт" и указао да ће "муштерије претпоставити да ће ових 15 одсто отићи радницима, али неће".

Из ресторана су навели да ће нова мера "наплата бренда" обезбједити њиховим радницима стабилност плата, због чега ће мање бити погођени сезонским промјенама и у стању да лакше добију приступ кредитима и хипотекама.

Према овој промени коју су критиковали синдикати, најслабије плаћени радници овог ресторана ће бити плаћени 12,64 фунти по сату, умјесто досадашњих минималних 10,42.

Та цифра је на националном нивоу 1. априла порасла на 11,44 фунте, док је, према Фондацији наднице живљења, стварна надница неопходна за живот у Лондону 13,15 фунти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана