Републикански сенатори: Бајден је неспособан

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БИЈЕЉИНА- Републикански сенатори оптужили су америчког предсједника Џоа Бајдена да је неспособан, јер цијелу седмицу није успијевао да ријеши проблем кинеског балона изнад САД.

Балон је напокон срушен, али из Републиканске странке оштро критикују Бајденов кабинет због слабе реакције.

Гувернер из Њу Хемпшира Крис Санини сматра да је Бајденов одговор "слаб", те да је "закаснио".

"Ово је био покушај Кине да тестира нашу одлучност. Они желе да виде какво вођство имамо. Предсједник је очито подбацио", поручио је Санини за Еј-Би-Си њуз.

Републикански сенатор Том Котон из Арканзаса тврди да је Бијела кућа била "парализована цијелу седмицу".

Он је инцидент са кинеским балон назвао "срамоћењем САД".

Котон, који је члан Обавјештајног одбора Сената, рекао је за Фокс њуз да је "оно што је почело као шпијунски балон постало пробни балон који тестира снагу и одлучност предсједника Бајдена".

Сенатор Марк Рубио, члан сенатских одбора за спољне односе и обавјештајне послове, сматра да је Бајден требао изаћи у јавност о много раније него што је то учинио, јер је балон седам дана био изнад САД.

"Када са неба срушите нешто величине три аутобуса - то би могло повриједити или убити људе и оштетити ифраструктуру. Предсједник САД могао је да дође на националну телевизију и објасни америчком народу шта се дешава и зашто још није срушен балон", објашњава он.

Рубио сматра да је Кина путем балона послала поруку САД.

"Та порука гласи: `Ми имамо способност да то учинимо, а САД не могу ништа. Ако не могу спријечити балон да лети изнад њиховог ваздушног простора, како ће Америка прискочити у помоћ Тајвану или Индији, Филипинима и Јапану", навео је Рубио за Си-Ен-Ен.

Он оцјењује да би Пекинг поступио сасвим другачије да су САД послале балон изнад Кине.

"Они би то срушили и фотографисали", закључује Рубио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана