Републиканци у Конгресу оспоравају најаве о неизвршењу дуга

Танјуг
Републиканци у Конгресу оспоравају најаве о неизвршењу дуга

ВАШИНГТОН - Републиканци у америчком Конгресу оспорили су најаву министарке финансија Џенет Јелен да ће америчка влада остати без новца 1. јуна, као и предвиђање неизвршења обавеза, што, како тврде, умањује хитност повећања горњег лимита дуга.

- Жељели бисмо да видимо више транспарентности о томе како су дошли до тог датума. Изгледа да се сада чувају и отварају врата за помјерање тог датума - рекао је лидер већине у Представничком дому Стив Скализ након јучерашње рунде разговора о повећању дуга.

Неименовани републикански представник у Конгресу је рекао да вјерује да би САД прво требало да престану да исплаћују плате државним званичницима ако министарство финансија исцрпи залихе за плаћање рачуна прије него што Конгрес одобри даља задужења, преноси Блумберг.

Портпаролка Бијеле куће Карин Жан-Пјер одбацила је покушаје републиканаца да умање опасност од неизвршења обавеза.

-Сви разумијеју да би посљедице првог неизвршења обавеза у историји биле тешке за амерички народ и америчку економију. То би уништило чак осам милиона радних мјеста, изазвало рецесију, уништило пензионе рачуне, повећало трошкове, оштетило нашу међународну репутацију - рекла је Жан-Пјер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана