Републиканци славе побједу: Закон о забрани абортуса потврђен

Танјуг
Републиканци славе побједу: Закон о забрани абортуса потврђен

ДЕ МОЈН - Судија у савезној држави Ајова данас је пресудио да ће закон о готово потпуној забрани абортуса ступити на снагу наредног понедјељка, чиме се спречава прекид трудноће након шест недјеља.

Адвокати који представљају пружаоце услуга абортуса затражили су од судије Џефрија Фарела обавјештење прије него што су дозволили да закон ступи на снагу, рекавши да је неопходан одређени период да би се обезбиједио континуитет услуга.

Ајова захтјева од трудница да чекају 24 сата на абортус након прве консултације, а претходно је прекид трудноће у овој држави био легалан до 20. недјеље, преноси AP.

Наредба суда донијела је одлучујућу побједу републиканским лидерима у Ајови након година законодавних и правних битака.

Ајова ће се придружити више од десет држава у којима је приступ абортусу оштро ограничен двије године откако је Врховни суд САД поништио закон о федералној дозволи абортуса.

Тренутно 14 држава има скоро потпуне забране у свим фазама трудноће, а три државе забрањују абортусе након отприлике шест недјеља трудноће.

Законодавна скупштина Ајове, коју контролишу републиканци, усвојила је закон на посебној сједници прошле године, а правни приговор су одмах поднијели Америчка унија за грађанске слободе из Ајове, и клинике Planned Parenthood North Central States и Ема Голдман.

Закон је био на снази само неколико дана прије него што га је судија окружног суда привремено блокирао.

Републиканска гувернерка Ким Рејнолдс рекла је да је Врховни суд државе „подржао вољу народа Ајове“, а републиканска државна тужитељка Брена Берд је то назвала „значајном побједом“.

Постоје ограничене околности према закону Ајове које би дозволиле абортус након шест недјеља трудноће, које укључују силовање, ако се пријави полицији или здравственом раднику у року од 45 дана, инцест, ако је пријављен у року од 145 дана, ако фетус има абнормалност „некомпатибилну са животом“ или ако трудноћа угрожава живот мајке.

Државни медицински одбор је раније ове године дефинисао стандарде праксе, иако правила не наводе како би одбор утврдио непоштовање или које би могле бити одговарајуће дисциплинске мјере. Представници Planned Parenthood и Emma Goldman Clinic су назначили да ће наставити да пружају услуге абортуса у Ајови у складу са законом.

У јуну, Рут Ричардсон, предсједница и извршна директорка Planned Parenthood-а, такође је рекла да је организација провела прошлу годину правећи „дугорочне регионалне инвестиције“ припремајући се за овај исход, укључујући проширење објеката у Манкату, Минесоти и Омахи.

Planned Parenthood у Ајови је укинуо услуге абортуса у два града у посљедњих годину дана, укључујући главни град Де Мојн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана