Републиканци одржали прву страначку дебату, без Трампа

Танјуг
Републиканци одржали прву страначку дебату, без Трампа

ВАШИНГТОН - Републикански председнички кандидати суочили су ставове у првој дебати у кампањи за изборе 2024. године, а главни фаворит за номинацију Доналд Трамп није учествовао у тој дебати.

Шест од осам кандидата се изјаснило да би подржало бившег председника као републиканског кандидата за Белу кућу 2024. године, чак и у случају да буде осуђен за неко кривично дело, преноси Глас Америке. Бивши потпредседник Мајк Пенс, гувернер Флориде Рон Десантис, бивша гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли, сенатор Тим Скот, технолошки предузетник Вивек Рамасвами и гувернер Северне Дакоте Даг Бергам, су се изјаснили да би подржали Трампа.

Бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи и бивши гувернер Арканзаса Ејса Хачинсон критиковали су Трампа због покушаја да поништи изборне резултате 2020. године.

До избора је остало више од 14 месеци, а Трамп је и даље најпопуларнији међу републиканским бирачима, упркос четири оптужнице које су подигнуте против њега. Како се наводи, 77-годишњи бивши предсједник није учествовао у дебати већ је дао интервју новинару Такеру Карлсону, који је гледало око 74 милиона корисника платформе X. Кандидати су такође критиковали предсједника САД Џоа Бајдена. "Наша земља је у стању опадања.

Морамо да зауставимо Бајденову економску политику како би породице из средње класе поново имале шансе за успех", рекао је Десантис. Четири мјесеца прије првих републиканских страначких избора у Ајови, дебата је одржана дан прије него што Трамп треба да се преда суду у Атланти због оптужнице да је покушао да преокрене изборне резултате 2020. у тој држави.

Анкете показују да већина републиканаца сматра да су оптужбе против Трампа политички мотивисане.

Према најновијој анкети коју су овог месеца спровели Ројтерс и Ипсос, Трамп држи 47 одсто републиканских гласова на националном нивоу, док је Десантис опао за шест процената, на 13, преноси Глас Америке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана