Републиканци блокирали договор о закону који укључује помоћ за Украјину и Израел

Танјуг
Републиканци блокирали договор о закону који укључује помоћ за Украјину и Израел

ВАШИНГТОН - Републиканци у Сенату блокирали су данас двостраначки пакет закона који има за циљ смањење рекордног броја илегалних прелазака америчких граница и укључује милијарде долара хитне помоћи за Украјину, Израел и партнере САД у индо-пацифичком региону.

Званичници администрације предсједника Џоа Бајдена мјесецима су радили са демократама и републиканцима у Сенату на том закону за који није гласало 60 сенатора колико је било потребно да би био усвојен, преноси АП.

Претходно је веćина републиканаца потврдила да ćе гласати против тог законског акта.

Према двопартијском закону, Израел би добио 14 милијарди долара, за помоћ Украјини је предвиђено 60 милијарди, а 10 милијарди би отишло у сврху хуманитарне помоћи цивилима у Украјини, Гази и на Западној обали.

Републиканци су првобитно захтјевали промјене граничне политике у замјену за помоć Украјини, али су одустали од тог компромиса ове недјеље брзо након што је гранични споразум објављен, сматрајуćи га неадекватним.

Вођа демократске веćине у Сенату Чак Шамер рекао је да ćе покушати да спасе пакет ратне помоћи и да ćе наставити притисак да се одржи гласање о десетинама милијарди долара помоћи за званични Кијев, за Израел и друге америчке савезнике, али без дела који се односи на закон о ефикаснијој контроли америчких граница.

За сада није извјесно да ли ćе довољан број републиканаца гласати за то да се настави процедура за изгласавање закона о ратној помоćи јер је и за усвајање те процедуре потребна већина од 60 гласова у Сенату.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана