Републиканац Скалис номинован за предсједавајућег Представничког дома

Танјуг
Републиканац Скалис номинован за предсједавајућег Представничког дома

ВАШИНГТОН - Републиканци који контролишу Представнички дом америчког Конгреса, номиновали су Стива Скалиса за новог предсједавајућег, након прошлонедjељне смјене Кевина Мекартија.

Скалис је изабран конкуренцији предсједавајућег Одбора за правосуђе Џима Џордана, на тајном гласању иза затворених врата - 113 је гласало за Скалиса, а 99 за Џордана, преноси Глас Америке. Наводи да је Скалис добио подршку искусних републиканских конгресмена који припадају естаблишменту странке. Он мора да добије већинску подршку Представничког дома који републиканци контролишу тијесном већином.

-Вриједно радимо на постизању јединства. Морамо да се ујединимо јер свијет не чека. Очигледно, имамо још посла - рекао је Скалис новинарима у Конгресу.

Најавио је да би његов први потез као предсједавајућег био да закаже гласање о резолуцији којом би се јасно показало да САД стоје уз Израел у рату са екстремистима Хамаса у Гази.

Прошле недјеље, Представнички дом изгласао је смјену Мекартија, што је први пут у историји да је Конгрес изгласао смјену предсједавајућег, и то са 216 гласова "за" и 210 "против".

Према Уставу САД, предсједавајући Представничког дома је други по реду у сукцесији за предсједнички положај после потпредсједника САД, поставља законодавне приоритете доњег дома Конгреса, контролише задатке одбора и може прекинути или утицати на агенду Бијеле куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана